China verlicht militair regime studenten

HONGKONG, 27 APRIL. De Chinese regering heeft de verplichte militaire training beperkt van studenten aan twee belangrijke universiteiten, van waaruit vier jaar geleden de beweging voor democratie werd geleid. Dat heeft een pro-Chinese krant in Hongkong, de Wen Wei Po, vandaag gemeld.

De communistische autoriteiten legden, nadat op 4 juni 1989 met geweld een einde was gemaakt aan de democratische studentenbeweging, alle eerstejaars aan de Peking Universiteit en de Fudan Universiteit (in Shanghai) een militaire drilcursus van een jaar op. Beide universiteiten werden door de regering aangemerkt als "brandhaarden' van politiek verzet.

De studenten werden voor de trainingen overgebracht naar kampen buiten de steden. Hoewel er geen daadwerkelijk verzet tegen de maatregelen is ondernomen, was algemeen bekend dat de meeste studenten de trainingen verachtten.

Peking heeft nu besloten een disciplinaire stoomcursus van vijf à zes weken te geven aan eerstejaarsstudenten, waarna ze kunnen beginnen met hun studie. Studenten die al aan hun eenjarige militaire "opleiding' zijn begonnen, moeten deze afmaken, maar krijgen volgens de Wen Wei Po wel de gelegenheid versneld af te studeren. (AP)