Bruto winst Hoechst fors onder druk

FRANKFURT, 27 APRIL. Voor het Duitse chemieconcern Hoechst is het jaar slecht begonnen. De winst vóór belastingen is in de eerste drie maanden met 28 procent gedaald tot 436 miljoen mark. Bij Hoechst AG, de moedermaatschappij, zakte de winst zelfs met 35 procent om uit te komen op 219 miljoen dollar. De concernomzet was met 10,9 miljard mark vijf procent kleiner.

Bestuursvoorzitter Wolfgang Hilger maakt dit dinsdag bekend tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. Voor de nabije toekomst biedt hij weinig hoop. In West-Europa zijn er nog geen tekenen die wijzen op een opleving in de chemie. Alleen in de Verenigde Staten gaat het wat beter.

Hilger kon uiteraard niet om de serie bedrijfsongelukken van de laatste tijd heen. Kort geleden werd bekend dat er een onderzoek naar de veiligheid bij het concern zal plaatsvinden, waaraan ook de deelstaat Hessen meedoet. Tijdens dat onderzoek valt de verantwoordelijkheid voor veiligheid en milieu onder de gehele Hoechst-directie en niet alleen onder die van directeur Karl Holoubek.

Topman Hilger had dinsdag duidelijke kritiek op Klaus Töpfer, de Duitse minister van milieu. Deze heeft voorgesteld de bevoegdheden inzake produktie en veiligheid te scheiden. Hilger zei daarover dat Töpfer “geen idee heeft van de voorschriften en de gang van zaken in het concern”. Hij moest wel toegeven dat de serie ongevallen het vertrouwen in de chemie heeft geschokt en het aanzien van Hoechst heeft geschaad.

De aandeelhoudersvergadering was dinsdagmorgen nog niet afgelopen. De aandeelhouders willen tegen de gewoonte in niet de directie in haar geheel décharge verlenen, maar stemmen over de afzonderlijke directieleden. Naar verwachting zal er tijdens het verdere verloop van de vergadering grote kritiek worden geuit op de veiligheid bij Hoechst. Er is hier en daar gesuggereerd dat de aandeelhouders Hilger weg willen hebben (DPA).