Alberda gevraagd als bondscoach volleybal

HAARLEM, 27 APRIL. In de programmakrant van de Haarlemse Volleybal Week staat er in het blokje van de trainer-coach van het Nederlands team geen foto. Het is helemaal wit gelaten. Er is nog steeds geen opvolger van Arie Selinger aangesteld. De kans is echter groot dat Joop Alberda vanaf donderdag in Haarlem - eerste wedstrijd tegen Cuba - op de bank zit bij Oranje.

De volleybalbond heeft de 40-jarige Fries tot en met het Europese kampioenschap in september in Finland een contract als bondscoach aangeboden. Door financiële problemen is een langere verbintenis vooralsnog niet mogelijk. De NeVoBo heeft nog steeds geen hoofdsponsor gevonden. Alberda heeft het aanbod in overweging genomen. De adjunct-directeur bij de universitaire sportafdeling van Groningen kan van zijn werkgever een half jaar onbetaald verlof krijgen.

Het aanstellen van Alberda wordt betaald met het geld dat de sponsor inbrengt. De NeVoBo ziet het belang van de komst van de coach. Verscheidene spelers, onder wie Ron Zwerver, willen alleen voor Oranje uitkomen indien Alberda de verantwoordelijke man wordt. Hij was onlangs drie maanden adviseur van de bond. In die functie onderhield hij onder meer de contacten met de Nederlandse internationals in het buitenland.

Alberda is populair bij de meeste spelers. Hij was van 1980 tot '86 coach van Jong Oranje. Daarna trainde hij Animo uit Sneek. Bij het EK van '89 verrichtte Alberda scoutingswerk voor bondscoach Harrie Brokking. Op die wijze hielp hij ook de bekende Amerikaanse coach Doug Beal, toen die bij Milan werkzaam was. Alberda is een internationaal erkend volleybalinstructeur.

Hij heeft, indien hij het aanbod deze week aanvaard, in Haarlem drie spelers in de selectie die in het buitenland spelen: Rob Grabert (Italië), Martin van der Horst (Duitsland) en Arno van Solkema (België). De verwachting is dat die groep tijdens de World League die half mei begint, nog veel groter zal zijn. Benne, Held, Klok en Van der Meulen hebben te kennen gegeven zich dan bij het team te willen voegen. Deze vier spelers hebben in de Italiaanse tweede divisie nog één competitiewedstrijd te gaan.

De mogelijkheid bestaat dat Ronald Zoodsma al bij het volgende toernooi van Oranje, van 5 tot en met 9 mei in het Zwitserse Näfels, aanwezig is. Hij kampt nu nog met een voetblessure. Ron Zwerver, actief in de play-offs in Italië, wil zich na een maand vakantie bij de nationale selectie voegen. Of spelverdeler Peter Blangé, die met Parma de landstitel verdedigt, nog voor Oranje uitkomt, hangt af van een voorspoedig herstel van de knie-operatie die hij na de competitie ondergaat.

Financieel heeft de NeVoBo de spelers nagenoeg niets te bieden. De bond heeft momenteel zelfs geen geld om de verzekeringen van de spelers te betalen. Wel is de internationals inmiddels de toezegging gedaan dat ze het prijzengeld van de World League straks onderling mogen verdelen. Ook kan men een bescheiden reis- en onkostenvergoeding tegemoet zien. Twee in de Nederlandse competitie uitkomende spelers, Harrie van den Brink (Kuipers Zwolle) en Edgar Tinkhof (Rentokil ZVH), zijn om financiële redenen voorlopig afgehaakt bij de nationale selectie. Zij werken beiden en hun verzuim kan onvoldoende worden gecompenseerd.