VN-delegatie na bezoek: In Srebrenica dreigt "langzame volkerenmoord'

ZVORNIK, 26 APRIL. De door de Bosnische Serviërs omsingelde moslim-enclave Srebrenica wordt bedreigd door een “langzame volkerenmoord”. Dat heeft de leider van een speciale VN-commissie van onderzoek na een bezoek aan Srebrenica geconcludeerd.

“Srebrenica is een symbool geworden, niet slechts van lijden, maar ook van de uitdaging, gericht aan de internationale gemeenschap”, zo zei ambassadeur Diego Arria uit Venezuela, de leider van de VN-commissie die gisteren in opdracht van de Veiligheidsraad enkele uren in Srebrenica was om er de situatie te onderzoeken. Hij waarschuwde dat het drama-Srebrenica nog lang niet voorbij is nu de stad onder toezicht van de VN is geplaatst en is gedemilitariseerd. Artsen worden door de Serviërs niet tot de stad toegelaten en de elektriciteit is door de Serviërs afgesneden. “Ik geloof serieus dat Srebrenica een open gevangenis is waar we, als de toestand zo doorgaat, getuige zullen zijn van een langzame genocide”, aldus Arria. Hij zei niet welke aanbevelingen zijn commissie de Veiligheidsraad zal doen, maar waarnemers gaan ervan uit dat zijn commentaar alleen al de druk op de internationale gemeenschap om actiever in te grijpen, zal vergroten.

De Serviërs hebben vanochtend het vertrek van de Canadese VN-soldaten uit Srebrenica geëist; de Canadezen moeten weg omdat ze zouden hebben gefaald bij het ontwapenen van de moslim-verdedigers van de stad.

In Centraal-Bosnië is gisteren een bestand tussen de moslims en Kroaten geen lang leven beschoren geweest. Het bestand werd al na korte tijd geschonden. De afgelopen weken zijn rond Vitez honderden mensen om het leven gekomen. In de meeste gevallen ging het bij de slachtoffers om ongewapende burgers.

De NAVO meldde gisteren tot drie keer toe in het Bosnische luchtruim een schending van het vliegverbod te hebben geconstateerd. Twee Nederlandse F-16's werden gisteren naar Banja Luka in het noorden van Bosnië gestuurd, toen de radar een schending van het vliegverbod had vastgesteld. Voordat de Nederlandse vliegtuigen in de buurt kwamen, was het betrokken vliegtuig echter geland. Ook een tweede en een derde keer kwamen Nederlandse F-16's te laat; deze twee schendingen werden in de buurt van Derventa geconstateerd.

De Bosnische radio meldde gisteren dat de moslims een helikopter van de Bosnische Serviërs hebben neergeschoten. Dat zou zijn gebeurd bij Brcko in het noorden van Bosnië. (Reuter, AP, AFP)