"Uitschakeling Oranje geen zware klap meer'

MILAAN, 26 APRIL. Mocht het Nederlands elftal zich niet kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten, “dan is dat al geen zware klap meer”. Marco van Basten zegt dat in een gesprek met NRC Handelsblad aan de vooravond van het cruciale duel woensdag tussen Engeland en Nederland “De positie van het Nederlands elftal ziet er heel onzeker uit. Het zal nog een zeer zware job worden om Amerika te halen.”

Van Basten maakte gisteren in de competitiewedstrijd tegen Udinese vervroegd zijn rentree bij AC Milan na vier maanden afwezigheid door een enkelblessure. Hij viel in de tweede helft in, maar kon nog steeds niet voluit sprinten. De interland van woensdag kwam voor hem net iets te vroeg, “Als het genezingsproces snel verloopt, haal ik 't nog”, had hij nog gedacht tijdens zijn revalidatie. “Zo hoop je elke keer weer op wonderen.”

Drie maanden na de operatie aan zijn enkel heeft hij even gewanhoopt aan voortzetting van zijn carrière. Hij zag geen vooruitgang. “Het gebeurde wel dat ik naar bed ging met kwellende vragen als: komt het nog wel goed? Hoe zal het morgen gaan? Dat waren rottige momenten.”

De afgelopen weken kon hij eindelijk weer trainen. “Ik liep buiten weer lekker te zweten, ik kon wat met de bal doen. Maar de pijn is er nog steeds. Het genezingsproces heeft tijd nodig. Het kan wel een jaar duren voordat die enkel en de rest van het lichaam weer hun volledige kracht terug hebben. Zo lang blijft de onzekerheid.”

Ondanks die blessure heeft Van Basten nog steeds veel plezier in zijn werk. “Profvoetballer is een heerlijk beroep. Het liefst zou ik tot mijn veertigste doorgaan, als ik daartoe fysiek in staat ben. Ik blijf nu voetballen tot het niet meer te doen is met die enkel. Of totdat ik het mentaal niet meer kan opbrengen. Ik moet het idee hebben dat ik nog wat waard ben in het veld.”