Transferlijst

“Oh, daar vinden we wel weer een burgemeesterspostje voor”, zei minister-president Ruud Lubbers toen staatssecretaris van landbouw, Jenó Dzsingisz Gabor, in november 1991 na wat al te openhartige, negatieve uitspraken in NRC Handelsblad over zijn ambtenaren in politieke moeilijkheden kwam.

Gabor kon met veel mea culpa's zijn huid redden. Maar na deze kabinetsperiode mag hij het voor gezien houden wat het staatssecretariaat betreft. Zoals bekend, zorgt het CDA goed voor zijn afvallers, zodat nu al berichten circuleren, waar Gabor volgend jaar na de verkiezingen naar toe kan: het burgemeesterschap van Apeldoorn.

Nu komt die post niet per definitie vrij, maar voor het Haagse transfercircuit is het voldoende om te weten dat de huidige burgemeester, A.J. Hubers (CDA), er veertig dienstjaren heeft opzitten en hij bovendien bij zijn herbenoeming vorig jaar heeft gezegd niet meer zijn volle periode van zes jaren te willen uitzitten. In datzelfde transfercircuit loopt de naam van staatssecretaris Hans Simons van volksgezondheid. Hij wordt gekoppeld aan de stad Amersfoort, waar de huidige burgemeester Bert Schreuder (PvdA) in mei 1994 de 65-jarige leeftijd bereikt.

En nu we toch bezig zijn: in het CDA-scenario dat burgemeester Havermans van Den Haag naar de Raad van State gaat, wordt opgevolgd door de huidige burgemeester van Maastricht, Houben, wiens plaats dan wordt ingenomen door het Tweede-Kamerlid René van der Linden is in zoverre de klad gekomen, dat Houben niet naar Den Haag wil, althans niet als burgemeester. Einde transfernieuws. (RM)