Tienduizenden Belgen de straat op voor het behoud van de eenheid

BRUSSEL, 26 APRIL. Onverwacht veel Belgen hebben gisteren in Brussel gedemonstreerd voor het behoud van de eenheidsstaat België.

Enige tienduizenden vooral Franstaligen gaven gehoor aan de oproep van de stichting "Tegen het separatisme' om aan de optocht mee te doen. Buiten de oud-strijdersorganisaties, de "harde kern' van de Belgicisten en de royalisten liepen er ook onverwacht veel jongeren mee. Dat leidde er onder meer toe dat het zingen van de Braban¢onne goeddeels in het water viel. Onder begeleiding van een band van de Belgische scouts kwamen de manifestanten niet verder dan "la, la, la'. Ook liepen er directieleden van een aantal grote Belgische ondernemingen mee.

De mars was met nadruk "a-politiek' gehouden - politici die met een tricolore sjerp om de buik geknoopt toch meeliepen werden uitgefloten. De Belgische ex-premier Vanden Boeynants (74), die dezer dagen probeert om burgemeester van Brussel te worden, werd zelfs uitgejouwd. Premier Dehaene had de leden van zijn kabinet verzocht om zich niet bij de mars aan te sluiten. Alleen de Waalse vice-premier Wathelet (justitie) en minister Maystadt (financiën) steunden de actie. Volgens Wathelet bestaat er een "zwijgende minderheid' voor het behoud van België. Maar hij wees er ook op dat “we in België met z'n tweeën zijn. Het dient nergens toe om tien keer zo hard als de ander te roepen dat we van elkaar houden, als dat gevoel niet wederkerig is”.

De oproep om mee te lopen was ondertekend door een aantal "bekende Belgen', zoals Jacky Ickx, Eddy Merckx, Dirk Frimout, Toots Thielemans, Poul van Himst (trainer van het nationale voetbalelftal) en werd gesteund door een aantal grote werkgevers. In de mars liepen directieleden van Tractebel, Delhaize, de Generale Bank, Alctatel-Bell, Fortis, Banque Bruxelles Lambert en nog een handvol grote ondernemingen mee. De mars was mede georganiseerd door André Van Roy, president van General Motors International.

In sommige media wordt vanochtend de vergelijking getrokken met de Vlaamse marsen op Brussel in 1960 en 1961, waarmee de Vlaamse onafhankelijkheidsbeweging begon. De mars tegen het separatisme van gisteren zou in omvang daarvoor niet hebben ondergedaan.