Play-offs gestresst zooitje

Volleyballer Ron Zwerver dacht verleden week dat hij afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd van dit seizoen voor zijn club Sisley Treviso zou spelen. Treviso stond in de halve finale van de play-offs met 2-1 achter tegen Misura Milan en moest naar het hol van de leeuw. Bij winst zou Milan de finale bereiken. Treviso sleepte echter een 3-2 zege weg. De laatste set werd 15-13, Zwerver zorgde voor 14-13, een netfout van de Amerikaanse spelverdeler Jef Stork van Milan betekende 15-13. Op de tribune zaten 9000 toeschouwers, onder wie de sponsor van de thuisclub, Berlusconi.

In de andere halve finale staat het ook 2-2. Landskampioen Maxicono Parma, de club van Peter Blangé, verloor met 3-1 (15-2 in laatste set) van Ravenna. “Een gestresst zooitje”, noemt Ron Zwerver de play-offs in Italië. De Nederlander was zaterdag de uitblinker bij Treviso. Hij kreeg liefst negentig ballen te verwerken, een ongekend aantal, de volgende na hem stond op 58 ballen. Morgen is het beslissende duel.

Zal het jou nog worden aangerekend als Treviso de finale niet haalt?

Nee. Ik speel goed. Ik krijg hoge cijfers. Dat is belangrijk. Ik ben hier ook veel meer met mijn eigen spel bezig dan vroeger bij het nationale team. Dat is logisch. Ik ben toch een buitenstaander. Iedereen denkt aan zijn eigen contract. Als hier iemand minder speelt gaat ook niemand naar hem toe om hem uit te nodigen voor een kop koffie of zo. Hij wordt tijdens de wedstrijden wel stijf gescholden. Dat is keihard. Dat was wennen.

Geloofden jullie er voor die wedstrijd in Milaan nog wel in?

Je vecht altijd voor je laatste kans. De sfeer was erg gespannen. Vooral onze trainer was wat dat betreft nadrukkelijk aanwezig. Hij weet dat uitschakeling vaak ten koste van de trainer gaat. We hebben gelukkig de Europa Cup en de beker al gewonnen. Maar het kampioenschap is natuurlijk veruit het belangrijkste. Treviso is drie jaar achter elkaar in de halve finale uitgeschakeld. De president van onze sponsor Benetton geloofde er niet meer erg in. Hij was niet bij de wedstrijd. Hij zat bij de basketballers op de tribune. Niemand van de top was bij ons aanwezig.

Is het wel vol te houden?

Ik heb gelukkig geen blessures. Het is vooral mentaal zwaar. Je moet je steeds weer opladen. Iedereen kan van iedereen winnen.