Maij niet enthousiast over nieuwe ov-kaart

ROTTERDAM, 26 APRIL. De regeringsfracties van PvdA en CDA hebben gematigd positief gereageerd op de nieuwe OV-kaart voor studenten, waarmee vanaf volgend jaar augustus alleen per bus kan worden gereisd. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft in een eerste reactie laten weten “niet enthousiast” te zijn dat de Spoorwegen geen partij meer zijn in het contract. Groen Links zal morgen in de Tweede Kamer de ministers Ritzen (onderwijs) en Maij-Weggen opheldering vragen.

Het PvdA-Kamerlid Vermeend had liever gezien dat de NS bij de nieuwe kaart betrokken waren gebleven. “De trein hoort erbij, maar ik verwijt minister Ritzen niets. Ik vind dat de NS te snel afgehaakt zijn. Het idee dat de NS voornamelijk bezwaren hadden tegen de kaart, lijkt hiermee te zijn bewaarheid.” Vermeend verwacht dat de NS met een nieuw bod zullen komen om de onderhandelingen te heropenen.

Volgens CDA-Kamerlid Lansink heeft het weinig zin het akkoord open te breken. De NS onderhandelen vaak vanuit een machtspositie en proberen nu ten onrechte de zwarte Piet door de schuiven naar minister Ritzen, aldus Lansink. VVD-woordvoerder A.H. Korthals vraagt zich af of “het gezien de rechtszekerheid gewenst is ieder jaar weer wat anders te bedenken inzake de OV-kaart”. D66-Kamerlid A. Nuis noemt het “een doorbraak” dat met het nieuw te vormen busnet de monopoliepositie van de NS in het interregionale vervoer kan worden doorbroken.

De landelijke studentenorganisaties zijn tegen de nieuwe OV-kaart. De organisaties LSVb en ISO kondigden gisteren twee “woeste wilde weken” aan, onder het motto "Neem jongeren serieus. Zelfstandigheid vanaf 18 jaar.' Vanmorgen bezetten studenten het bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam, het Maagdenhuis. Op 8 mei wordt een grote demonstratie in Den Haag gehouden tegen de nieuwe OV-kaart en de al eerder aangekondigde bezuinigingen op de studiefinanciering en de bijstand voor jongeren.

Ritzen heeft gezegd dat hij het door het nieuwe contract bespaarde bedrag van 162 miljoen gulden zal “teruggeven aan de studenten”. Hij sprak over een verhoging van de basisbeurs met tien à vijftien gulden per maand. Met de nieuwe kaart wordt 22 gulden per maand per student bespaard.