Leyland DAF Birmingham in handen van de directie

LONDEN, 26 APRIL. Het Britse Leyland DAF werkt hard aan een reddingsplan voor zijn fabrieken. Zaterdag werd bekendgemaakt dat de toekomst van het bedrijf in het Engelse Birmingham is veilig gesteld doordat de directie de fabriek gekocht heeft.

De directie van Leyland-Birmingham heeft de bewindvoerders ongeveer 110 miljoen gulden voor de bestelwagenfabriek betaald. Wanneer alles volgens plan verloopt kunnen 700 van de oorspronkelijke 2.200 banen in Birmingham behouden blijven. Barclays-bank heeft een verlaging van de loonkosten als voorwaarde gesteld voor zijn medewerking aan een overname door de directie. Voor het einde van deze week moet er meer zekerheid bestaan over de toekomst van Leyland DAF, de grootste fabrikant van vracht- en bestelauto's in Groot-Brittanië. In februari kwamen ongeveer 5.500 banen op de tocht te staan toen Leyland DAF bekendmaakte dat het Nederlandse moederbedrijf, DAF NV, niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

Deze week hoopt ook de Leyland DAF-directie in Lancashire de fabriek te kunnen kopen. Hierdoor zouden 900 banen gered zijn. Ook in Lancashire wordt gemikt op een vrijwillige verlaging van de loonkosten, een voorwaarde waardoor de banken zich toeschietelijker tonen. Het kapitaal voor de overname van deze fabriek is begroot op ongeveer 120 miljoen gulden.