Kwartaalresultaten Exxon, Occidental en Texaco wijken af

De eerste kwartaalresultaten van de Amerikaanse oliemaatschappijen Exxon, Texaco en Occidental Petroleum hebben afwijkende uitkomsten laten zien. De winst van Exxon daalde 8,5 procent tot 1,19 miljard dollar van 1,3 miljard dollar een jaar eerder. Van Texaco steeg de winst exclusief buitengewone posten, ten opzichte van dezelfde periode van 1992 van 232 miljoen dollar tot 278 miljoen dollar. Occidental zag een verlies van 137 miljoen dollar omslaan in een winst van 80 miljoen dollar.

Met name Exxon en Texaco profiteerden van een stijging van de Amerikaanse prijzen van ruwe olie en aardgas. Bij Exxon verdubbelde de winst bij exploratie en produktie tot 228 miljoen dollar. Bij Texaco resulteerde dat in een winststijging van 86 miljoen tot 133 miljoen dollar. Een voorziening van 93 miljoen dollar zorgde bij Occidental in het eerste kwartaal van 1992 voor het leeuwedeel van het verlies. Occidental zag de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent toenemen tot 2,2 miljard dollar.