Ira-bom brengt aantal ondernemers voordeel

LONDEN,26 APRIL. Achter de verontwaardiging over de IRA-aanslag op de City gaat voor sommigen heimelijke opluchting schuil. Eigenaars van onroerend goed krijgen de kans iets terug te verdienen op de schade die zij door de economische recessie hebben opgelopen.

Voorlopige schattingen wijzen uit dat financiële instellingen zo'n 750.000 vierkante voet aan vervangende kantoorruimte nodig zullen hebben voor een periode van zeker twee jaar. Verhuur van leegstaande ruimte brengt geld in het laatje, afkomstig van de verzekeraars. Die achten de totale schade gelijk aan die na de IRA-aanslag op de Baltic Exchange, in april vorig jaar: tussen 300 en 350 miljoen pond.

De geleden schade komt grotendeels ten laste van de Britse belastingbetaler, nu de Britse regering beloofd heeft de verliezen van de verzekeraars in dit geval te zullen subidiëren. Zij voert daarmee versneld een maatregel in die vorig jaar na de aanslag op de Baltic Exchange al was getroffen, maar die pas aanstaande herfst van kracht zou worden. De regeling is vergelijkbaar met de schadevergoedingen die in Noord-Ierland bestaan voor door terreur getroffen bedrijven. Desondanks zullen verzekeringsmaatschappijen hun premies voor terreurverzekering voor de tweede maal dit jaar verhogen, mogelijk met 50 procent.

Opluchting moet ook de overheersende emotie zijn bij de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (ERBD), wier veelbesproken nieuwe hoofkantoor vrijwel ongedeerd bleef. Weliswaar gaf de IRA haar visitekaartje af op een moment dat duizenden bankiers en politici uit de hele wereld voor de jaarvergadering in het opulente gebouw aanwezig waren, maar de afgevaardigden bleven kalm. Voor Jacques Attali, de flamboyante topman, moet het een geruststelling zijn dat het gesprek nu over de bom gaat en minder over het marmer van 750.000 pond in de gang beneden.

De 200 meter hoge NatWest-toren, hoofdkwartier van de gelijknamige bank, lijkt zwaar, maar niet onherstelbaar beschadigd en zal worden herbouwd. Werknemers worden in andere, bestaande vestigingen ondergebracht. Het gebouw van de Hongkong & Shanghai Bank is vermoedelijk reddeloos verloren, maar de bank had net vorige week een nieuw hoofdkwartier elders geopend. Daarin moeten nu nog 600 man worden ondergebracht, maar de bank zegt dat ze binnen enkele dagen “volop in bedrijf” zal zijn.