Elco en Toos in warm bad

Het woord van Jesaja is opnieuw werkelijkheid geworden: zwaarden zijn tot ploegscharen gesmeed. Het CDA-Vrouwenberaad dat eerder de partij geselde met waarschuwingen tegen opkomend conservatisme en fundamentalisme, pleit tegenwoordig alleen nog voor meer vrouwen in de Tweede Kamerfractie. Verder doet het niet lastig meer.

In de jongste CDA-krant staat een tweegesprek tussen Elco Brinkman en de voorzitster van de CDA-vrouwen Toos Jongma afgedrukt. Het betreft een toonbeeld van harmonie. De beoogd premier krijgt alle kans alvast te oefenen in de rol van soeverein staatsman. “Voor mij is het een uitdaging om te laten zien dat het CDA een partij is voor mannen en vrouwen, jong en oud, en dat wil ik zichtbaar maken”, aldus Brinkman. Hij kan eigenlijk niet tegen conflicten, zegt hij. “Ik moet me ergens thuisvoelen om goed te kunnen functioneren. Thuis zoals ik me in mijn gezin thuisvoel. (-) Zo voel ik me ook in de partijraad. Een warm bad waar je in kunt liggen.” Een behaaglijke warmte verspreidt zich in het vraaggesprek. “Nou, zo voel ik dat ook”, beaamt Jongma. “Als ik op de partijraad kom, heb ik zo'n gevoel van "He, lekker.' Dan zijn er mensen die op je schouders kloppen ze zeggen: "Fijn dat je er bent'.”

De enige keer dat de CDA-voorvrouw naar de koudwaterkraan reikt, is als Brinkman opmerkt dat “in emotionele zin de moeder meer waarde heeft voor de kinderen dan de vader.” Brinkman kan dat volgens Jongma alleen zeggen omdat hij zelden thuis is. Het tweetal gaat volgend jaar samen op campagne, meldt de CDA-krant verder. Het wordt nog druk. Want volgens de planning van de verkiezingsstrategen zal ook de huidige premier Lubbers zijn partijtje in die campagne meeblazen. Kennelijk vertrouwt de partij nog niet helemaal op de trekkracht van haar lijsttrekker-elect. (KV)