Drie doeken bekrast in Mauritshuis, dader nog voortvluchtig

DEN HAAG, 26 APRIL. In het Mauritshuis in Den Haag zijn gistermiddag drie schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders beschadigd. Volgens de directeur van het Mauritshuis, drs. F.J. Duparc, zijn er moedwillig krassen op aangebracht met een scherp voorwerp.

De dader, die is ontsnapt, kon ongestoord zijn gang gaan. De Haagse politie onderzoekt de zaak.

Duparc wilde niet zeggen hoe het mogelijk is dat de dader onopgemerkt de schilderijen heeft kunnen benaderen. “Over bewaking en beveiliging geef ik geen informatie”, aldus Duparc. Hij wilde ook niet zeggen of het museum is voorzien van een alarmsysteem dat waarschuwt als iemand te dicht bij een kunstvoorwerp komt. De beschadigingen zijn volgens Duparc makkelijk te restaureren. Op de plaatsen waar de krassen zijn aangebracht heeft de verf losgelaten, maar het doek is niet beschadigd. De restauratie kan in het eigen atelier gebeuren en zal waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. “Het moet worden ingepast in het restauratieprogramma. Het is nog niet zeker of deze restauraties prioriteit krijgen”, zei Duparc.

Op een portret van Maurits de Wilhelm van de schilder Caspar Netscher en een portret van een onbekende man van Jan de Bray is één kras aangebracht. Een bloemstilleven van Jacob de Gheyn liep drie krassen op. De restauratie van de De Gheyn zal de meeste tijd in beslag nemen. Twee beschadigde schilderijen werden opgemerkt door suppoosten van het museum, de derde werd door een bezoeker gesignaleerd. De schilderijen zijn na de ontdekking van de krassen onmiddellijk verwijderd. Naar de ernst van de beschadigingen is gisteren een voorlopig onderzoek gedaan, vandaag is begonnen aan een diepgaander onderzoek.