Doodstraf Nederlander voor smokkel van herone

ROTTERDAM, 26 APRIL. De 57-jarige Nederlandse ingenieur J. van Damme is vanochtend in Singapore ter dood veroordeeld wegens smokkel van 4,3 kilo herone.

De rechter in Singapore verwierp het verweer van de verdachte dat hij nooit zou hebben geweten dat de koffer waarmee hij op vliegveld Changi in Singapore werd gearresteerd herone bevatte. Van Damme was op doorreis vanuit Thailand en zou de herone in opdracht van een Nigeriaan hebben vervoerd. Hij werd op 27 september 1991 aangehouden.

In een verklaring laat het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag weten dat ze “principieel tegen de doodstraf” is. Het departement zal geen protest aantekenen tegen het vonnis omdat “de rechtsmiddelen nog niet zijn uitgeput”. Van Damme kan nog in hoger beroep en eventueel een verzoek om gratie indienen waardoor zijn straf wordt omgezet in levenslang. Als het vonnis wordt geëxecuteerd, zou Van Damme de eerste Europeaan zijn die in Singapore wordt opgehangen.

Na Van Damme staat voor de rechtbank de 59-jarige Nederlandse M. Krol eveneens wegens drugssmokkel terecht. Ook in haar geval, dat geheel los staat van Van Damme, dreigt de doodstraf.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is Van Damme de derde Nederlander die “in het recente verleden” tot de dood is veroordeeld. De op een na laatste keer betrof een Nederlander die tijdens de Golfoorlog in Saoedie Arabië ter dood werd veroordeeld. In geen enkele geval is de straf ook uitgevoerd, aldus het ministerie.

Van Damme is tien jaar geleden vanuit zijn woonplaats Hengelo naar Nigeria vertrokken. Hij is vader van twee dochters en gescheiden van zijn vrouw.