Den Helder in angstige sfeer onttroond

DEN BOSCH, 26 APRIL. Canoe Jeans Den Bosch stevent op de nationale basketbaltitel af. Het won gisteravond met 93-75 de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs basketbal van Selex Weert. Het leek of er niets aan de hand was geweest. Dat was natuurlijk niet waar. Een dag eerder had Den Bosch namelijk de beladen replay tegen rivaal Commodore Den Helder gewonnen (75-69). De wedstrijd moest worden overgespeeld omdat de eindfase van het onderlinge duel van afgelopen donderdag werden ontsierd door ongeregeldheden.

Het was begrijpelijk dat Den Helder zich verliezer én slachtoffer voelde. De topsportliga van de basketbalbond had besloten dat de wedstrijd gewoon mét publiek en in Den Bosch moest worden overgespeeld. Er werd alleen verboden om de tribunes achter de baskets op te zetten. Desondanks konden er 2000 toeschouwers in de verder uitverkochte Maaspoort. Daardoor rolde er aardig wat extra geld in de clubkas van Den Bosch. Den Helder kreeg niets. De onttroonde landskampioen bleef slechts met een kater zitten.

Vertegenwoordigers van Den Helder vroegen zich na de uitschakeling vertwijfeld af wat er moest gebeuren om straf te krijgen. “Moet er eerst iemand worden doodgestoken of zo?”, aldus coach Ton Boot. Spelers van zijn team werden donderdag aangevallen door fans van Den Bosch. Dezelfde "supporters' waren er zaterdagavond gewoon weer. De geschillencommissie van de bond heeft aangekondigd dat er mogelijk alsnog maatregelen tegen de Bossche club zullen worden genomen, maar daar zal de titelfavoriet waarschijnlijk geen last van hebben tijdens deze play-offs.

Bij Den Helder vonden ze dat hun club na donderdag reglementair als winnaar van deze halve finale had moeten worden verklaard. En als er dan toch moest worden gespeeld, wel op neutraal terrein. Het was en bleef echter Den Bosch. Ton Boot wist niet hoe hij zijn ploeg op het extra duel moest voorbereiden. Volgens hem durfden zijn spelers de bus naar Den Bosch nauwelijks in. Twee bestuurders van Den Helder werden bij aankomst in De Maasport bedreigd. De spelers werden gedurende de wedstrijd met rust gelaten. Daar was ook geen reden toe. Den Bosch stond de hele wedstrijd voor.

Boot bekende dat hij zelf nog heeft overwogen om niet naar Den Bosch te gaan. Het was niet de angst voor het fysieke geweld, maar meer voor de benvloeding van spelers en scheidsrechters. Hij had er twee nachten niet van kunnen slapen. Boot vond echter niet dat hij zijn spelers in de steek kon laten. “Die had ik nooit meer onder ogen durven komen.” Boot wilde na afloop de gespannen sfeer niet als excuus opvoeren voor de nederlaag. “Maar de sfeer was wel onwerkelijk. Er bestond angst. Bij alle partijen. Bij mijn ploeg, maar ook bij die van Den Bosch.”

Desondanks had Den Helder zaterdag tot het einde de kans op een goed einde van deze thriller. Kort na rust stond het team van Boot met 50-36 achter, maar kwam mede door geknoei bij de thuisploeg volledig terug. Op 3.17 minuut van het einde stond het nog maar 68-66 voor Den Bosch. Daarna verloor de Amerikaan Davis van Den Helder twee keer de bal. “Dat werd ons fataal. Davis dacht even dat hij Michael Jordan was”, aldus Boot.