De man van het voorjaar

Als de laatste lenteklassieker is verreden hoort de man van het voorjaar te worden aangewezen. Vaak werden er ingewikkelde puntentellingen bedacht om tot die fictieve eretitel te komen, maar dit jaar is er voor Nederland geen berekening nodig. Geen krant kon je openslaan, geen tijdschrift doorbladeren of je kwam hem tegen. Als een verdwaalde apostel die in donkere tijden het licht heeft gezien verkondigde hij zijn visie.

Ad Bos heet het orakel, voorzitter van de Raad van Bestuur van TVM Verzekeringen. Hij is er dit hele voorseizoen het levende bewijs van dat het slecht gaat met het Nederlandse wielrennen. Zodra het minder gaat komen de verkeerde woordvoerders uit de schaduwrijke plaats waar ze thuishoren. Bos is er zo één. Via zijn broer als clubsponsor de wielrennerij in gelokt, daarna een profploegje begonnen en nu is "zijn' TVM de enige echte Nederlandse profploeg. Hoewel, profploeg.

De persoonlijke bemoeienis van de sponsor gaat zo ver dat het meer weg heeft van een uit de hand gelopen hobby dan van een professionele onderneming. Hij verzorgt de peptalk voor de ploeg, hij dreigt voor de Waalse Pijl wielrenners hun fiets af te nemen als ze zonder gegronde reden afstappen en werpt zich in de publiciteit op als een kenner. “Ik kijk achter de schermen en weet wel beter”, zei hij zaterdag in het Rotterdams Dagblad over de Nederlandse wielerresultaten van dit jaar. Hij spreekt graag in de "wij-vorm', want Bos is het type geldschieter dat er graag bij is. Alsof hij degenen die hij voor de leiding van de wielerploeg heeft ingehuurd voortdurend wil controleren. Elke ploegleider met zelfrespect stopt op de top van de Cauberg, zwaait het portier open en schopt een sponsor naar buiten die zich publiekelijk uitlaat over de wielrenners die aan zijn deskundige leiding zijn toevertrouwd.

Iedere sponsor van niveau houdt discreet zijn kaken op elkaar als hem indringende vragen over zijn personeel worden gesteld. Zo niet Ad Bos. Die vertelt openlijk hoe een medische test van een van zijn renners is afgelopen en dat zijn ploegleider Priem de "dagelijkse gang van zaken meer aan zijn assistent moet overlaten'. Sponsors zijn er om het geld te fourneren. Elke dominante aanwezigheid van de geldschieter tijdens het seizoen wijst op een gênante zelfoverschatting en miskenning van het gespecialiseerde personeel. Ad Bos was er dit seizoen veel te vaak. Dé man van het voorjaar. Het Nederlandse wielrennen heeft betere tijden gekend.