Alleen Ribbeck voorzichtig over titel van Bayern

BONN, 26 APRIL. Trainer Erich Ribbeck van Bayern München deed - conform het handboek van zijn beroepsgroep - voorzichtig na de formidabele demonstratie die zijn ploeg vrijdagavond in het met 24.000 toeschouwers maar matig gevulde Olympiastadion had vertoond (6-0) tegen de FC Saarbrücken. “Nee, er komen nog zeven wedstrijden, ook als we maandagavond winnen in Bremen is er nog niets beslist”.

De “gentleman-trainer” van de Beierse aspirant-kampioen had theoretisch wel gelijk, maar praktisch gelooft niemand dat het Duitse landskampioenschap zijn team nog kan ontgaan als het vanavond in het Weserstadion de uitwedstrijd wint tegen Werder Bremen, de nummer twee in de Bundesliga. Bayern zou dan op vier punten voorsprong en een nog beter doelsaldo komen. Het heeft bovendien een zó prachtig bezette (dure) reservebank dat het vanavond het gemis van Jan Wouters (die wegens Engeland-Nederland afwezig is) beter kan compenseren dan Bremen, dat zijn Noorse laatste man, de lange Rune Bratseth, om vergelijkbare redenen niet kan opstellen. De satelliet-sender SAT-1 verwacht vanavond enkele tientallen miljoenen kijkers.

De overtuigende manier waarop Bayern vrijdagavond Saarbrücken declasseerde, met libero Thon en de 21-jarige invaller Mehmet Scholl (3 goals) als grote uitblinkers, stond in krasse tegenstelling tot het fortuinlijke gelijkspel (0-0) dat Bremen voor 38.000 toeschouwers bij FC Köln vooral aan doelman Oliver Reck dankte. En aan de palen en de latten in het stadion-Müngersdorf, waar de FC Köln voor het eerst sinds de Bundesliga dertig jaar geleden ontstond echt tegen degradatie moet vechten.

Het ondankbare Keulse publiek vroeg ondanks het goede spel van de thuisclub almaar om de terugkeer van ex-trainer Christoph Daum, die bij VfB Stuttgart, de kampioen van vorig seizoen die nu op een negende plaats staat, in Duitse sportbladen over een nieuwe persoonlijke toekomst nadenkt. Zaterdag kwam zijn Stuttgart met 0-0 vrij goed weg bij het in grote financiële en sportieve nood verkerende Dynamo Dresden, de enige Oostduitse club in de Bundesliga, waar de nieuwe Westduitse (Frankfurtse) miljonair/voorzitter Rolf-Jürgen Otto een paar dagen eerder de Saksische “symboolfiguur” Klaus Sammer als trainer had ontslagen. De wedstrijd in Dresden stond zodoende voor een belangrijk deel in het teken van demonstraties van woedende plaatselijke “Ossi's” tegen het ontslag van de vroegere DDR-international Sammer.

Bij het in degradatiegevaar verkerende FC Köln, waar de “oude”, bij vlagen weer geniale Pierre Littbarski begin mei naar Japan vertrekt, had Bremen niets in te brengen. Ongeveer even weinig als Saarbrücken, dat in München niet terug had van de ijzersterke mixture van ervaring (al maanden vooral gedemonstreerd door de “stofzuigende” én spelmakende Jan Wouters) en jeugd, waarvan behalve de van Karlsruhe overgenomen Mehmet Scholl de linksbenige Christian Ziege (ook 21) een representant is. Deze Scholl verving zaterdag trouwens “Weltmeister” Lothar Matthäus (32), die hij zelf een paar dagen daarvoor in de training had geblesseerd.

Dat de Beierse keeper Aumann wegens een zwerende verstandskies niet kon meedoen, maakte vrijdag weinig uit. Maar trainer Ribbeck verweet de Duitse voetbalbond gisteravond voor de televisie wèl dat hij met zijn zeer strenge dopingreglement “roomser dan de paus” is nu Aumann ondanks zijn ziekte niet met pijnstillende medicamenten mag spelen, ook vanavond niet.

Op vier punten afstand van Bayern wist Borussia Dortmund, dat weer zeer populair is in zijn door zorgen in de metaal- en kolensectoren geplaagde omgeving, zich zaterdag te handhaven door in Hamburg met 2-1 van HSV (twee goals van Michael Zorc) te winnen. De Borussen van de ondanks zijn naam zeer koele trainer Hitzfeld, die in de ook door Ajax bewonderde maar onbetaalbare Zwitserse linksbuiten Chapuisat hun grootste ster hebben, hadden zich woensdag - en pas na een verlenging en strafschoppen - ten koste van Auxerre geplaatst voor de finale van de UEFA-Cup. Hun 21-jarige doelman Stefan Klos, in Dortmund al de grote held omdat hij zijn ploeg in Auxerre nog net boven water had weten te houden, was in Hamburg opnieuw zeer in vorm.