Vluchtgevaarlijke gevangenen bij elkaar in Vught

DEN HAAG, 25 APRIL. Alle zeer vluchtgevaarlijke gedetineerden zullen deze zomer tijdelijk worden ondergebracht in de strafinrichting Nieuw Vosselveld in Vught. Het hoofdgebouw, dat in de kern van Nieuw Vosseveld staat, wordt hiertoe in gereedheid gebracht.

Staatssecretaris Kosto (justitie) heeft dit gisteren meegedeeld. De vluchtgevaarlijke gedetineerden verblijven nu nog in de extra beveiligde afdelingen van de strafinrichtingen De Marwei te Leeuwarden, De Grittenborgh te Hoogeveen, De Geerhorst te Sittard en De Schie te Rotterdam. De gedetineerden zullen in het hoofdgebouw van Nieuw Vosseveld worden ondergebracht tot de twee nieuwe extra beveiligde inrichtingen (EBI's) met elk 24 cellen klaar zijn. De nieuwe EBI's komen in Vught en in Lelystad. De EBI van Nieuw Vosseveld wordt in de loop van volgend jaar in gebruik genomen en de EBI in het nog te bouwen strafinrichtingscomplex bij Lelystad in de loop van 1995. Door het aanbrengen van een groot aantal sluizen en deuren wordt de vluchtweg van gevangenen bij gijzelingen langer en wordt de kans groter geacht dat de politie tijdig aanwezig kan zijn om de vluchtende gedetineerde tegen te houden.

In het hoofdgebouw van Nieuw Vosseveld worden 30 van de 99 cellen bestemd voor zeer vluchtgevaarlijke gedetineerden. Naar verwachting krijgt de ene helft van de dertig cellen de bestemming huis van bewaring en de andere helft die van gevangenis. De overige cellen van het gebouw zullen deels beschikbaar blijven als afzonderingsruimten voor gedetineerden uit andere onderdelen van Nieuw Vosseveld en als wisselcapaciteit voor de zeer vluchtgevaarlijken.

Alle voorzieningen zoals voor het luchten, bezoek en sport, komen binnen de muren van het hoofdgebouw. In De Marwei, De Grittenborgh, De Geerhorst en De Schie bevinden die voorzieningen zich buiten de EBI. Bijna alle ontsnappingen van gedetineerden uit deze afdelingen begonnen in die voorzieningen.