Verdeeldheid in CDA over opvolger van Van Voorst

DEN HAAG, 24 APRIL. De benoeming van staatssecretaris B.J.M. Van Voorst tot Voorst tot gouverneur van Limburg is enkele dagen opgehouden omdat in CDA-gelederen nog geen overeenstemming bestaat over zijn opvolger bij Defensie. Premier Lubbers wil beide benoemingen tegelijk bekendmaken.

Als kandidaat werd enkele weken geleden A. Frinking genoemd, de defensiespecialist van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Frinking rekende in 1989 al op die benoeming maar formateur Lubbers passeerde hem en benoemde de demissionaire staatssecretaris van buitenlandse zaken Van Voorst tot Voorst op Defensie. De laatste dagen wordt de leider van de CDA-delegatie bij het Europese Parlement in Straatsburg, J. Penders, door invloedrijke leden van de partij naar voren geschoven. Donderdagavond en gisteren wilde het CDA opnieuw overleg met fractieleider Brinkman, maar die was samen met vice-premier Kok in Athene bij een Bilderberg-conferentie.

Ook minister Ter Beek van defensie stond er gisteren op dat hij verzekerd zou blijven van steun van de CDA-fractie bij het komende debat over zijn Prioriteitennota, de afslanking en herstructurering van de krijgsmacht. De nota wordt in de derde week van mei in de Tweede Kamer behandeld. Ter Beek wil geen nieuwe CDA-staatssecretaris die niet een goede verhouding heeft met de CDA-fractie op zo'n cruciaal moment. De huidige staatssecretaris Van Voorst tot Voorst slaagde er niet echt in die contacten prettig te doen laten verlopen. Het vertrek van baron Van Voorst tot Voorst naar Limburg leek vannacht volgens ambtenaren van defensie rond te zijn.