Stoelendans in top van ABN Amro

ROTTERDAM, 24 APRIL. In mei begint in de raad van bestuur van ABN Amro een stoelendans. De nieuwe stoelen geven een indicatie wie van de elf bestuurders volgend jaar de sterkste kaarten heeft om bestuursvoorzitter mr. R. Hazelhoff op te volgen.

Oud-Amro-bestuurder M.J. Drabbe, die nu leiding geeft aan de grote divisie binnenland, komt onder de enige divisieleider die op zijn plaats blijft: mr. P.J. Kalff (ex-ABN) van de divisie buitenland. In ABN Amro-kringen houdt men het voor zeer onwaarschijnlijk dat Drabbe zou zijn gedegradeerd tot tweede man van een divisie. Rekening gehouden wordt dat zijn nieuwe plaats verband houdt met het doorschuiven van Kalff volgend jaar naar de voorzitterstoel van Hazelhoff.

Door nu al een zwaargewicht naast zich te krijgen, zou Kalff tijd krijgen om zich in te werken in de toppositie van de bank. Hij zou daarmee zijn bijnaam op de bank "het gouden kalf' eer aan doen.

Kandidaat nummer twee voor de opvolging van Hazelhoff is oud-Amro-bestuurder Meys. Hij verlaat de met drie bestuurders zwaarst bezette divisie "investment banking en global cliënts' om leiding te gaan geven aan de divisie binnenland. Sommige insiders menen dat de zwaarte van de divisie binnenland zodanig is dat Meys nog steeds als mogelijke kandidaat bestuursvoorzitter in de race is. Anderen lijkt het onlogisch dat Meys voor een jaar is ingezet op binnenland en menen dat de strijd gestreden is ten faveure van Kalff.

Opvallende "runner-up' is oud-Amro-bestuurder Groenink. Hij was als bestuurslid mede-verantwoordelijk voor de divisie van Meys en was voorzitter van de participatiecommissie. Die commissie besliste bijvoorbeeld over de mate van risico die de bank wilde lopen bij het redden van "de nieuwe DAF'.

Groenink krijgt nu ook verantwoordelijkheden in de divisie kredieten, met als afgeleide de belangrijkste commissie van de bank, het Concern Krediet College, zij het nog niet als hoogste man.

De divisie kredieten was tot nu toe in handen van mr. H.H. Foppe (oud-Amro). Foppe gaat op 7 mei met pensioen. Voor hem komt geen vervanger in de raad van bestuur van de bank. Het werk van Foppe wordt voor de duur van één jaar worden waargenomen door mr. J.H. Geertsema, die daarna met pensioen gaat. Onder hem is een nieuwe post van vice-voorzitter van het Concern Krediet College gecreëerd, die voor Groenink is gereserveerd. Insiders menen dat het ABN Amro-bestuur daarmee aangeeft welke nieuwe voorzitter zij voor deze belangrijke commissie in gedachten heeft.

De belangrijke positie die de bank in petto heeft voor Groenink bleek ook vorig jaar toen de bank besloot hem uit de negatieve publiciteit rondom het beursfonds HCS halen en de betrokken bedrijven over te doen aan een mede-bestuurder.

De stoelendans op de bank betekent ook een promotie voor mr. L.D. de Bièvre (ex-ABN). Hij voerde tot nu toe geen divisie aan; nu mag hij de zware divisie Investment Banking en Global Clients overnemen van Meys.

ABN Amro bevestigd desgevraagd de voorgenomen mutaties in het bestuur, maar bestuursvoorzitter Hazelhoff vindt dat de redenen van de portefeuillewisselingen een interne zaak zijn. Een woordvoerder wijst erop dat het bestuur als college verantwoordelijk is voor het geheel.

    • WABE van ENK