RODE UIENCOMPOTE

Deze compote is heerlijk bij alle soorten gebraden of gegrilleerd vlees. U kunt hem van tevoren maken en naar wens op kamertemperatuur of warm opdienen.

Voor circa 1/4 liter:

2 eetlepels koudgeperste olijfolie

1 eetlepel fijngehakte knoflook

4 eetlepels gesnipperde sjalotjes

1 theelepel verse tijmblaadjes

300 gram rode uien, in dunne plakken gesneden

4 eetlepels Tawny port

1,5 deciliter droge rode wijn

schepje suiker, of naar smaak

1 eetlepel balsamico-azijn

zout en versgemalen peper

3 eetlepels fijngehakte snijpeterselie

Verhit de olijfolie in een zware koekepan op een matig vuur. Voeg de knoflook, sjalot en tijmblaadjes toe en laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten fruiten, of tot de sjalot zacht is. Voeg de port, wijn, suiker en azijn toe en laat het geheel 10 tot 15 minuten sudderen of tot het vocht verdampt is. Breng op smaak met wat zout en peper en schep er tot slot de peterselie door.