Reiskosten voor asielzoekers

UTRECHT, 24 APRIL. De ministeries van WVC en justitie gaan voorlopig door met het geven van een gratis plaatsbewijs voor het openbaar vervoer aan asielzoekers die van de Vreemdelingendienst naar een Onderzoeks- en opvangcentrum (OC) moeten reizen.

Ze waren daar op 1 april mee gestopt. Daardoor waren asielzoekers zonder eigen geld gedwongen om zwart in de bus of de trein te rijden. Beide ministeries nemen ieder de helft van de kosten voor hun rekening, aldus een woordvoerster van WVC. Van 1 januari tot 1 april kregen asielzoekers die zich zonder geld bij de Vreemdelingenpolitie meldden, een gratis plaatsbewijs voor de trein of bus. Omdat het een experiment betrof, werd aan deze regeling een einde gemaakt. Bij de stichting VluchtelingenWerk Amsterdam klopten vervolgens een aantal asielzoekers aan. Die wisten niet hoe ze zonder treinkaartje het OC konden bereiken. De vluchtelingenorganisatie zette deze mensen met een speciale brief op de trein. In die brief werd de conducteur gevraagd een oogje dicht te knijpen en geen boete te geven aan de zwartrijdende asielzoeker.