Rechter: 5 mei vrije dag bij Heineken

UTRECHT, 24 APRIL. Het drankenconcern Heineken is verplicht 5 mei te beschouwen als een vrije dag voor zijn personeel.

Dat heeft de kantonrechter in Leiden deze week bepaald, zo is vrijdag bekend geworden. De Industriebond FNV had de procedure bij het kantongerecht aangespannen. Volgens een woordvoerder van de Industriebond heeft Heinekens advocaat gezegd niet akkoord te gaan met de uitspraak. Als het bedrijf in hoger beroep gaat, spant de bond een kort geding aan. Daarmee hoopt de FNV te voorkomen dat de komende 5 mei passeert als werkdag omdat er een hoger beroep loopt. Tussen Heineken en de bonden was onenigheid ontstaan over de status van bevrijdingsdag. De cao noemt 5 mei niet als vrije dag. Naast de met name genoemde vrije dagen zoals Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Pasen noemt de cao echter wel “eventuele andere door de regering vastgestelde vrije dagen”. In 1990 werd 5 mei door het kabinet als nationale feestdag aangemerkt, maar werd het aan de sociale partners overgelaten of het ook een vrije dag moet zijn.