Portugal

Terwijl de vaderlandse top voor het merendeel in Portugal zat om mee te doen aan het EG-kampioenschap, was traditiegetrouw 'Groningen', dat tezelfder tijd werd gehouden, toch ook sterk bezet. De Eerste Groninger Bridge Club organiseert al sinds jaar en dag een aantrekkelijk tweedaags viertallentoernooi met als bijzonderheid het systeem van weerstandspunten. Wanneer teams in de eindrangschikking een gelijk aantal wedstrijdpunten (vip's) behalen, zijn weerstandspunten beslissend en niet, zoals gebruikelijk, het impen-saldo. Uiteindelijk speelden die punten in de strijd om de bovenste plaatsen geen rol, maar het scheelde niet veel. Met slechts één wedstrijdpunt verschil kaapte een Duits team de toernooizege weg voor het favoriete team van de Continental Club. Uit de wedstrijd van de Club tegen een Gronings viertal diende deze interessante hand zich aan:

Noord gever Noord

Allen kw.ß7 A842

ß6 HV3

ß5 H4

ß4 HVB7

WestOost

ß7 B7632ß7 HV109

ß6 86ß6 764

ß5 AV75ß5 B1098

ß4 2ß4 9854

Zuid

ß7 5

ß6 AB1095

ß5 632

ß4 A1063

Het beste contract is 6ß4 vanuit noord. Dat wordt altijd gemaakt, ook al zou ß5A bij oost zitten. Noord troeft twee schoppen in zuid en telt dan twaalf slagen. De zuidspeler van Continental zat in 4ß6 en maakte elf slagen na de start van ß42. Op de andere tafel speelde de Groningse zuid 6ß6. Toen west niet met zijn singleton uitkwam - hij startte schoppen - besloot de leider te spelen op het goed zitten van ß5A. Dat 'zat' en via het troeven van de derde ruiten in dummy maakte zuid twaalf slagen.

Gaat 6ß6 down als west wel met zijn singleton start? De leider zal een keer troef trekken en dan ruiten naar de heer moeten spelen. West legt klein, zodat OW daarna nog verbinding in ruiten hebben voor de aftroever in klaveren. Ook als de leider begint met twee keer troef te trekken zal west bij het opspelen van de ruiten klein moeten leggen. Op de volgende ruitenronde komt oost aan slag met ß5B en speelt een derde rondje troef om de ruitenaftroever in dummy te voorkomen. Toch kan zuid het contract winnen, als hij de tafel maar hoog maakt. Deze speelwijze staat bekend onder de naam dummy reversal: klaverenstart genomen, ß7A, schoppen getroefd, ruiten naar de heer, schoppen getroefd, ß6A, harten naar de heer, de laatste schoppen uit dummy getroefd, overgestoken met klaveren en de laatste troef getrokken met ß6V. Dummy staat dan alleen nog een ruiten af.

Nederland was bepaald optimistisch afgereisd naar Albufeira in Zuid-Portugal. De grote afvaardiging had in alle disciplines medaillekansen. Op het moment van schrijven van deze column moeten de viertallenwedstrijden nog beginnen, maar het parentoernooi is nu net achter de rug. De oogst voor ons land is enigszins teleurstellend. Slechts Martine Verbeek en Wietske van Zwol, brons bij de vrouwen, en Jean-Paul Vis en Timo van den Berg, brons bij de junioren, presteerden voortreffelijk. In de gemengde paren werden Van Zwol-Vis vierde. Uit de mixed een hand die twee favorieten paren tegen elkaar speelden:

West geverNoord

NZ kw.ß7 AV87652

ß6 AB

ß5 VB10

ß4 6

WestOost

ß7 H9ß7 10

ß6 V10632ß6 H9875

ß5 -ß5 H987

ß4 HV8532ß4 A107

Zuid

ß7 B43

ß6 4

ß5 A65432

ß4 B94

West Noord Oost Zuid

Vriend Quantin Maas Guillaumin

2ß6 4ß7 5ß6 5ß7

6ß4 dbl 6ß6 pas

pas dbl pas pas

pas

2ß6 is een zogenaamde "Muiderbergse Twee', een in Nederland zeer in zwang geraakte conventie. Zij is vernoemd naar de woonplaats van de uitvinder, Onno Janssens. 2ß6 geeft 6-10 punten aan met een vijfkaart harten en een vier of langere kaart in een lage kleur. Hoewel 5ß7 met open kaart (ruitenstart) down kan, nam Bep Vriend niet het risico van -650 en bood 6ß4, door Anton Maas gecorrigeerd naar 6ß6.

Tegen 6ß6 begon Quantin met ß46, oost ß47 en zuid heel goed ß44. Vriend speelde harten en Quantin, aan slag met ß6A, weerstond de verleiding om onder ß7A uit te spelen, om zo een klaverenintroever te maken. Hij incasseerde ß7A, want ß44 was een duidelijke aanwijzing geweest. Niettemin leverde +100 de Fransen een zeer magere score op, omdat in NZ veel +650, +850 en +1050 was gehaald. Desondanks wonnen Quantin-Guillaumin goud en eindigden Maas-Vriend op een negende plaats.

Koud twee weken na zijn overwinning op de EK paren in Bielefeld leverde de jonge Franse ster Jean-Christophe Quantin (28) met deze nieuwe palmares, het bewijs dat hij zich de sterkste parenspeler van Europa mag noemen.

    • Jan van Cleeff