Peseta onder zware druk op valutamarkt

AMSTERDAM, 24 APRIL. De Spaanse peseta is gisteren op de valutamarkten fors gedaald tegenover de harde munten van het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Steunaankopen door diverse centrale banken konden de druk op de Spaanse munt niet wegnemen.

Gisteren sloot de peseta op de Europese valutamarkten op een koers van 74,00 per 100 tegen de Duitse mark, ver onder de spilkoers van 72,78 mark. Daarmee week de munt ruim 1,8 procent af van de spilkoers in het EMS. Diverse Europese centrale banken, waaronder Spaanse centrale bank, de Bundesbank en de Belgische centrale bank, grepen in twee kooprondes in om de koers van de peseta te steunen, maar de aankopen hadden weinig effect. De Spaanse centrale bank verhoogde gisteren de geldmarkttarieven van 14 procent naar 15 procent om speculatie in de peseta te ontmoedigen.

Reden voor de grootscheepse speculatie tegen de peseta zijn de verslechterende Spaanse economie en hardnekkige geruchten dat een devaluatie van de munt op handen is. De Spaanse premier Felipe Gonzalez ontkende gisterenavond dat een devaluatie wordt overwogen.

De socialistische regering heeft voortdurend benadrukt dat de peseta tegen de huidige koers in het EMS blijft. Op 6 juni zijn in Spanje parlementsverkiezingen. De rechtse partij Partido Popular heeft daarbij de beste kansen, zo bleek uit een deze week gehouden opiniepeiling. Partijleider Aznarzei eerder dat hij "zonder met zijn ogen te knipperen' de peseta uit het EMS zou halen.

Tijdens de valutacrisis in september van vorig jaar devalueerde de peseta met 5 procent. Twee maanden later moest de munt, toen samen met de Portugese escudo, nog eens met 6 procent devalueren.