Diplomaten ontvoerd in grensgebied Afghanistan

ROTTERDAM, 24 APRIL. Een verbindingsofficier voor drugszaken van de Nederlandse ambassade in Islamabad (Pakistan) is gisteren in gezelschap van zijn Britse en zijn Duitse collega ontvoerd in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Een politie-officier in het Pakistaanse grensplaatsje Chaman zegt dat de drie mannen in Afghanistan zijn aangehouden door mannen van het stamhoofd Abdullah Noorzai. De diplomaten waren per auto op de weg naar Spinboldak, zo'n tien kilometer van de grens. Onder bedreiging met vuurwapens werden zij ontvoerd. Het zou de bedoeling zijn twee man van stamhoofd Noorzai, die in Pakistan zijn gearresteerd voor verboden wapenbezit, uit te ruilen tegen het drietal.

De Nederlander G. Piening, de Brit J. Dodds en S. Chalt uit Duitsland worden in de berichten uit Pakistan genoemd als de ontvoerde diplomaten. Een woordvoerder van het ministerie van justitie wil de naam van de Nederlander niet bevestigen, "in het belang van het onderzoek'. Wel wordt toegegeven dat het gaat om drie drugsverbindingsofficieren. Volgens het ministerie maakte het drietal in een groep van zeven een dienstreis door de Pakistaanse provincie Baluchistan, die aan Afghanistan grenst. De aard van deze dienstreis zegt een woordvoerder van Justitie niet te kennen.

Het grensgebied tussen beide landen worden beschouwd als uiterst onveilig. Ontvoeringen komen er vaak voor. Buitenlanders wordt dringend geadviseerd hier met een gewapend escorte te reizen.

Lokale bronnen spreken van een vierde diplomaat, afkomstig uit Noorwegen, die door de ontvoerders zou zijn vrijgelaten om de autoriteiten in de provinciehoofdstad van Baluchistan, Quetta, te kunnen inlichten.