Den Bosch en Den Helder verzetten zich tegen replay

BUNNIK, 24 APRIL. Den Bosch en Den Helder gaan in beroep tegen de beslissing van de Topsport Liga om de beslissende wedstrijd in de play-offs tussen de twee basketbalclubs over de laten spelen in de Bossche Maaspoort. Het vijfde duel ontaardde donderdag in chaos en werd niet uitgespeeld.

Het bestuur van de Topsport Liga besloot gisteren tot overspelen in de Maaspoort, de thuishal van Den Bosch. Met publiek. Wel werden extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Vrijwel meteen na het oordeel tekenden de clubs beroep aan. Den Bosch wil niet overspelen, omdat het zich winnaar voelt van de vijfde en beslissende wedstrijd in de halve finales. De stand bij staken was 65-64. Den Helder wil wel opnieuw basketballen, maar niet in de Maaspoort. De beroepscommissie van de NBB behandelt de beroepszaken vandaag.

De stand in de play-offs is 2-2. De winnaar van de vijfde wedstrijd speelt morgen thuis de eerste wedstrijd van de finale tegen BS Weert.

Donderdagavond raakten supporters van Den Bosch negen seconden voor het einde slaags met spelers van Den Helder. De stand was 65-64 voor de thuisclub. Het tumult werd ingeleid door een reeks misverstanden.

De zoemer werd door de arbiters Kleersnijder en Rolvink in de orkaan van lawaai niet gehoord. Daarop zette wedstrijdcommissaris Leegwater, hoewel het spel doorging, de klok stil. Tien seconden later maakte Huybens 65-64, maar de klok wees nog steeds 13 seconden aan. Pas na die treffer zette Leegwater de klok weer in werking. Vier seconden voor het einde scoorde Te Velde voor Den Helder, 65-66.

Maar vijf tellen voor die treffer had Rolvink gefloten voor een overtreding. Het fluitsignaal werd door de spelers niet gehoord. Ook niet door de wisselspelers en supporters van Den Helder die na de score van Te Velde massaal het veld opkwamen. In die chaos kwam het tot een handgemeen tussen Bossche supporters en spelers van Den Helder.

De arbiters besloten in overleg met Leegwater tot een afkoelingsperiode. Na twintig minuten sommeerden zij beide ploegen het veld weer te betreden. Den Helder weigerde dat. Daarop riep Leegwater Den Bosch uit tot winnaar.