D'Ancona: geen bezuinigingen op jeugdhulp

DEN HAAG, 24 APRIL. De bezuiniging van 55 miljoen gulden op de jeugdhulpverlening gaat definitief niet door.

Dat heeft minister D'Ancona van welzijn gisteren gezegd. Het geld wordt voor de helft uit de algemene middelen betaald en voor de andere helft via het ministerie zelf. De ouderbijdragen in de jeugdhulpverlening gaan omhoog. Ook moet de verzelfstandiging van de internaten voor schippers- en kermiskinderen een flink bedrag opleveren. De bezuiniging hing de jeugdhulpverlening sinds de Tussenbalans boven het hoofd, maar werd telkens uitgesteld vanwege de grote weerstand uit samenleving en Tweede Kamer. Vorig jaar november gaf het parlement D'Ancona opnieuw te verstaan dat zij de bezuiniging van 55 miljoen gulden nooit door de Kamer zou krijgen. Deze maand trokken de provincies van leer: de bezuinigingen zouden een doelmatige strijd tegen jeugdcriminaliteit onmogelijk maken.