Zwart water

Deze foto is niet gemaakt in Zuid-Afrika, maar in de Verenigde Staten van Noord-Amerika. Het gebeurde in het jaar 1950 in de staat Noord-Carolina. Zelden is de waanzin van de apartheid eenvoudiger in beeld gebracht. De nette wasbak voor de blanke, de kleine voor de neger, zoals de donkere man toen nog door iedereen werd genoemd. En die kleine wasbak is, tegen de bedoeling in, nog mooier ook.

De waterleiding is voor de blanke zoveel mogelijk weggemoffeld. De pijp met de roestvlekken naar de andere wasbak moest natuurlijk zichtbaar blijven.

Daardoor gebeurt er iets ongelooflijks. Het lijkt werkelijk of er nu twee soorten water bestaan. De ene soort is schoon en helder. Het water dat door die smerige pijp stroomt smaakt heel anders. Uit die kraan boven de kleine wasbak komt zwart water.