Winst Frans Maas in 1992 naar 36,5 mln

AMSTERDAM, 23 APRIL. Het Venlose transportconcern Koninklijke Frans Maas Groep heeft in 1992 een winst behaald van 36,5 miljoen gulden. Dat was precies een miljoen gulden, ofwel drie procent meer dan de winst die in 1991 werd behaald.

Dit heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrijfsresultaat verbeterde van 63,5 miljoen gulden tot 66,9 miljoen gulden. De netto omzet van het transportbedrijf steeg ruim zeven procent tot 1,35 miljard gulden. Valutakoersbewegingen, in het bijzonder die van het pond sterling, hadden een negatief effect van 1,3 procent op de omzet.

Bestuursvoorzitter drs. J.G.M. van Oijen hield vanmorgen vast aan zijn eerder dit jaar uitgesproken sombere verwachtingen voor dit jaar. Frans Maas verwacht in 1993 een aanzienlijk lager resultaat te behalen. De ontwikkeling van omzet en resultaat zal dit jaar nadelig worden benvloed door het wegvallen van een groot deel van de inklaringsinkomsten van Frans Maas. Deze activiteiten zijn verdwenen sinds de opheffing van de Europese binnengrenzen per 1 januari van dit jaar. De inklaringsactiviteiten leverden een belangrijke bijdrage aan de winst van Frans Maas. In 1992 bedroeg de omzet van deze activiteiten 130 miljoen gulden. De inklaring droeg voor 15 procent bij aan het bedrijfsresultaat. Door het grotendeels verdwijnen van de activiteit is Frans Maas inmiddels bezig met de afvloeing van 400 medewerkers. Bij het concern werkten eind vorig jaar 4.690 mensen.

Frans Maas zal dit jaar volgens van Oijen tevens merken dat door de vrije-marktvorming de druk op marges en tarieven aanhoudt. Het ongunstige economische klimaat zal hierbij een versterkende factor zijn.

Het vanmorgen gepresenteerde resultaat lag iets hoger dan verwacht werd. De winst per aandeel steeg van zeven gulden tot 7,21 gulden. Aandeelhouders wordt voorgesteld het dividend een dubbeltje te verhogen tot 2,90 gulden. De koers van het aandeel Frans Maas op de Amsterdamse effectenbeurs steeg vanmorgen acht dubbeltjes tot 46 gulden aan het begin van de middag.