Veel rook maar weinig Macedonische folk

Concert: Benefietconcert door de groep Leb I Sol uit Macedonië o.l.v. gitarist Vlatko Stefanovski, met basgitaar, toetsen en drums. Gehoord: 22/4 Paradiso, Amsterdam.

Gebeurt het nog steeds, rook maken bij een rockconcert?

Is het nog altijd mode dat mannen lang haar in een staart dragen, zoals de gitarist en bassist gisteren op het podium? Of zijn die verschijnselen pas onlangs teruggekeerd, zoals zoveel dingen uit de jaren zeventig? Hoe dan ook, ze pasten uitstekend bij de muziek van Leb I Sol want ook die refereerde aan de goeie ouwe tijd. Van fixatie op een bepaalde stijl was bij deze groep uit Skopje, hoofdstad van de "Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' geen sprake. Van water-en-lucht muziek à la Pink Floyd ging de groep zonder moeite over naar bluesrock volgens het evangelie van John Mayall, waarna nog vele (sub)stijlen de revue passeerden. Country-rock waar een cowboyhoed bij pastte, latin rock, type Carlos Santana, en een stuk dat vagelijk aan The Pusher van de legendarische groep Steppenwolf deed denken.

Van de beloofde 'Macedonische Folk Music' was slechts in een enkel stuk iets te bespeuren, en toen twee gezette heren op het balkon daarbij een Sirtaki-achtig dansje inzetten, moesten enkele in het leer gehulde jonge meiden daar vreselijk om giechelen. De sfeer in het bijna uitverkochte Paradiso was dus uitstekend wat mooi meegenomen was naast het hoofddoel van de avond: geld in te zamelen voor het oprichten van een Summer School of Balkan Studies and Humanities. Bedoeld als een rationeel tegenwicht tegen de opgestookte haat in de regio, bedacht door Dr. Dragan Klaic, directeur van het Nederlands Theater Instituut en ondersteund door de Europese Culturele Stichting. En Paradiso bood gastvrij onderdak, blij dat die rookmachine eindelijk weer eens konden worden gebruikt. Of is hij sinds de jaren '70 gewoon door blijven blazen?