Talisman 81

Wie zeurt, geniet minder. Aannemers in Rotterdam overdrijven. Straf impliceert geenszins moraal.

Achterlijke instincten ruiken maf. Aardige naburen geven over. Ach, niemand gaat dood. Slecht is elk mens. Soms irriteert Ruud mij. Stoer is gindse donderwolk. Waarom zijn ezels dom? Wat is een dôme? Was ze eigenlijk mooi? Waarom zouden eksters ontbossen? Stierf ik elf doden? Sloeg nationale eigenwaan door? Weent niemand een maand? Waar is Gronings meisje? At Nero romeinse dwergen? Woedende neven ranselen oom. Acht nichtjes graaiden mee. Slechte zenuwen enerveren ook. Weer zo'n gekke dominee! Allemaal zingen en dansen! Sla Nurks gewoon over! Abonnés zagen raar droombeeld. Straks zakt Rita onderuit. Alle zinnen eindigen mal.

Wat is er met deze zinnen? Hoeveel van deze zinnen zijn er in totaal? Oplossing naar Talisman, NRC Handelsblad, Paliesstraat 1 te Amsterdam.

Oplossing Talisman 80:

De letter t kan aan een kledingstuk worden toegevoegd (slipt, sloft, pakt) of aan een stad (TOmsk, TUbbergen), of aan een Engels woord (ripe tripe turns in tin urns), of aan beide kanten van een woord (wie naar aal taalt trapt rap) en zo waren er nog veel T-regels.

Verrassendst was de ontdekking van Slipdonk uit Wouburg, die ons leert dat de letter t de volwassen versie van de letter l is. Rollen doen kinderen, rotten doen kadavers. Denk ook aan slap (stap), slang (stang), sluw (stuw) en vooral aan Alma Mahler en Alma Mater. Stipdonk krijgt mijn prijs.