Ruud Gullit met tegenzin naar trainingskamp

MILANELLO, 23 APRIL. Tegen zijn zin in reist Ruud Gullit vandaag samen met Frank Rijkaard naar Nederland om zich morgen te melden in Noordwijk voor het trainingsweekeinde van Oranje ter voorbereiding op de interland tegen Engeland. De rechtsbuiten van AC Milan had het liefst met zijn team zondag de uitwedstrijd tegen Udinese gespeeld. In een telefonisch onderhoud met Dick Advocaat heeft hij gisteren de bondscoach getracht te overreden hem toch vrijaf te geven, maar de Hagenaar bleef bij zijn eerder ingenomen standpunt. Frank Rijkaard, wiens meespelen wegens een lichte rugblessure tegen Udinese toch onzeker was, had zich gisterochtend al bereid verklaard morgen naar Nederland te komen.

Gullit zegt dat hij noch door trainer Fabio Capello noch door president Silvio Berlusconi onder druk is gezet. “Ik wilde zondag graag spelen. Dit weekeinde komt op een rotmoment. Milan kan mijn aanwezigheid goed gebruiken.” Ondanks de kapitale selectie is het aantal spitsen van de Europa Cup I-finalist aanzienlijk geslonken. Simone kan door de charge van Popescu voorlopig niet spelen. Papin kampt al weken met een blessure. Is ook geestelijk afgeknapt na een gemiste penalty. Van Basten ontbeert nog wedstrijdritme, maar de verwachting is dat hij zondag in de tweede helft na vier maanden zijn rentree maakt. Savicevic en Massaro waren wel goed genoeg om tegen PSV in actie te komen, voor de Serie A zijn ze in de ogen van Capello te licht. Een opmerkelijke opvatting, gezien het feit dat Savicevic zich tegen PSV drie keer vrijspeelde voor het doel van De Ron.

Gullit: “Advocaat kan wel zeggen dat Udinese derde van onderen staat, maar dan onderschat hij toch de situatie in onze competitie. De ploegen die in degradatienood verkeren zullen juist alles op alles zetten om nog punten te vergaren. En ze zijn daartoe ook in staat want de krachtsverschillen in de Serie A zijn sowieso niet zo groot.”

Vandaar dat Gullit gisteren in een ultieme poging Advocaat om begrip heeft gevraagd. “Eigenlijk kon je in dit geval niet om het belang van de speler heen. Er gaan nu beslissingen vallen. Hier ben je het hele seizoen mee bezig. Milan heeft zijn goede wil getoond voor de wedstrijd tegen Turkije toen ik eerder weg mocht. Nu kon hij wat terugdoen.”

De loyaliteit van Gullit ten opzichte van zijn werkgever is des te opmerkelijker aangezien hij eerder dit seizoen door de club nog als een verschoppeling werd behandeld. In die periode bleef bondscoach Advocaat echter in hem geloven. Dat mondde uit in een basisplaats voor de wedstrijd in Turkije. Capello kon hem toen met een royaal gebaar eerder vrijgeven, want hij was op dat moment nog geen vaste waarde voor AC Milan. Gullit geniet kennelijk van zijn sterke come-back (Capello: “Ruud is beter in conditie dan vorig seizoen in deze fase”) en nu wil hij geen wedstrijd onbenut laten om al zijn criticaster nog eens de mond te snoeren. Sociaal voelend als hij is pleitte hij gisteren ook voor Aron Winter. “Hij kan met Lazio nog UEFA Cup-voetbal bereiken. Hij zou net als ik vrijaf moeten krijgen.”

Trainer Fabio Capello verwijt Advocaat “gebrek aan medewerking”.

In tegenstelling tot Ruud Gullit kan Marco van Basten zich met goed fatsoen onttrekken aan het Nederlands elftal. Als gevolg van een enkeloperatie mist hij nog dermate veel wedstrijdritme dat Advocaat niet veel aan hem zal hebben op Wembley, waar Engeland noch Nederland mag verliezen om in de race te blijven voor het WK. Van Basten zal niettemin zondag wel een voorzichtige rentree maken bij AC Milan. Gisteren speelde hij op Milanello drie kwartier een oefenpotje tegen een juniorenteam van Milan. Iedereen toonde zich erg enthousiast over zijn optreden in dit onbenullige partijtje en de Europese voetballer van het jaar '92 zei zelf ook een “lekker gevoel” te hebben overgehouden aan de testcase. Van Basten: “Mijn enkel bezorgt me geen problemen meer. Ik heb alleen nog niet voldoende kracht in dat been. Ook conditioneel mis ik nog inhoud.”