Russische minister van corruptie beschuldigd

MOSKOU, 23 APRIL. De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, is gisteren beschuldigd van corruptie. De beschuldiging past naar het oordeel van waarnemers in de campagne voor het komende Russische referendum, die gisteren met deze en soortgelijke aantijgingen een hoogtepunt bereikte.

Gratsjov heeft vandaag de beschuldigingen tegengesproken. Volgens de minister zijn de aantijgingen politiek gemotiveerd en zijn ze bedoeld om hem, zijn ministerie en de regering in diskrediet te brengen aan de vooravond van het referendum over de staatskundige toekomst, dat zondag wordt gehouden.

Volgens een bekendmaking van het bureau van de procureur-generaal bestaan er aanwijzingen dat Gratsjov en andere hoge militairen hun positie hebben misbruikt voor “illegale transacties” met onroerend goed van de Sovjet-strijdkrachten in de voormalige DDR. Er waren “nieuwe feiten” aan het licht gebracht die de persoonlijke betrokkenheid van de minister en de bevelhebbers van de voormalige Sovjet-strijdmacht zouden aantonen.

In dezelfde verklaring was sprake van nog een corruptiezaak, waarbij president Jeltsins adviseur, oud-vice-premier Gennadi Boerboelis, betrokken zou zijn. De voorzitter van het Russische Constitutionele Hof, Valeri Zorkin, beklaagde zich gisteren in een gesprek met journalisten over de corruptie in Rusland. Die zou zo'n omvang hebben bereikt “dat we moeten spreken van een corrupte en criminele staat”.

Corruptie was eveneens het thema van een felle aanval van vice-president Roetskoj - een tegenstander van Jeltsin - op oud-premier Jegor Gaidar, eind vorige week. Roetskoj zei in het bezit te zijn van “elf koffers” met documenten die Gaidar, een aantal adviseurs van Jeltsin en enkele ministers zouden belasten. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan de verkoop, voor zeer lage prijzen, van staatsbezit aan Westerse bedrijven en de Russische mafia. (Reuter, AP)