Premier Italië dient ontslag in

ROME, 23 APRIL. Nadat premier Amato gisteravond zijn ontslag heeft aangeboden, is president Scalfaro vandaag consultaties begonnen over de vorming van een nieuw kabinet. De meningsverschillen hierover tussen de partijen zijn groot.

Er zijn drie hoofdproblemen bij de formatie: wanneer worden er vervroegde verkiezingen gehouden; hoe komt de nieuwe kieswet eruit te zien; wordt het economische beleid van het kabinet-Amato onverminderd voortgezet.

Over de verkiezingen lopen de meningen het meest uiteen. De christen-democraten zijn tegen een kabinet waarvan al zeker is dat het maar een paar maanden zal zitten. Zij hopen de verkiezingen uit te stellen tot volgend voorjaar, in de hoop dat de kiezerswoede over mafia en corruptie dan is bedaard en dat de partij zich zal hebben vernieuwd.

De protestpartij Lega Nord wil zo snel mogelijk verkiezingen, nog vóór de zomer, zelfs als dat zou betekenen dat voor de Kamer en de Senaat onder verschillende regels wordt gestemd. Segni, de partijloze gangmaker achter de referenda voor politieke vernieuwing, wil eerst ook voor de Kamer het meerderheidsstelsel invoeren dat na de referenda voor de Senaat moet gelden. Als dat vóór de zomer gebeurt, kunnen in de herfst verkiezingen worden gehouden.

De Kamer heeft gisteren zeven uur gedebatteerd over de politieke weerslag van het referendum. Aan het einde maakte premier Amato zijn aftreden bekend. De massale steun voor politieke vernieuwing bij het referendum “betekent een te belangrijke breekpunt om door te gaan” met het oude kabinet, had Amato woensdag gezegd, bij de opening van het debat. “Er is een duidelijk teken van verandering nodig.”

De Senaatscommissie die een besluit moeten nemen over de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van oud-premier Andreotti, verdacht van banden met de mafia, heeft de zaak doorgeschoven naar dinsdag. Zij wil nadere informatie van de justitie in Palermo. Andreotti heeft het openbaar ministerie in Palermo beschuldigd van partijdigheid. Hierna hebben christen-democraten voorgesteld de zaak-Andreotti af te nemen van Palermo en over te dragen aan een speciaal tribunaal voor ministers.