Politie rekent bende van negentig in

ROTTERDAM, 23 APRIL. Een team van de politie in Rotterdam-Rijnmond heeft na onderzoek van een half jaar een groot aantal inbraken en berovingen door jeugdbendes opgelost. Negentig overwegend jeugdige verdachten zijn aangehouden, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 166 inbraken en vijftien berovingen. In totaal werd voor 950.000 gulden aan goederen gestolen en voor 200.000 gulden schade aangericht.

Het onderzoek kwam op gang na een inbraak in een fietsenhandel in de wijk Groot-IJsselmonde op 15 november vorig jaar. Via een anonieme tip vond de politie een deel van de buit in een fietsenkelder. Op die manier kwam het team op het spoor van de heler en de negen inbrekers. Volgens brigadier M. Rijkenberg, die het onderzoek leidde, zijn vervolgens via een "sneeuwbalmethode' de andere inbraken opgelost.

Rijkenberg zegt dat een groep jongeren in de leeftijd 15 tot 20 vooral in de wijk Beverwaard opereerde. Tijdens een strooptocht door het centrum van Rotterdam beroofden zij op één avond twaalf voorbijgangers onder bedreiging met messen. Een tweede, iets oudere groep had de wijk Groot-IJsselmonde als operatiegebied. Een aantal jongeren was ook betrokken bij berovingen van schoolkinderen. Onder bedreiging met een mes werden scholieren gedwongen merkkleding en schoenen af te geven.