Mercedes-Benz wil 7000 man kwijt na inzakken afzet

ROTTERDAM, 23 APRIL. De Duitse autoproducent Mercedes-Benz wil zevenduizend banen schrappen. Dit maakte Mercedes-topman Werner Niefer gisteren in Stuttgart bekend. Het totaal aantal werknemers komt daarmee op 204 duizend.

Het concern verkocht in het eerste kwartaal van 1993 32 procent minder personenauto's vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Niefer zei dat 1993 moeilijker zal worden voor de autofabrikanten dan vorig jaar in verband met de recessie in Duitsland. Mercedes is voor 45 procent van zijn afzet afhankelijk van de Duitse markt. Ook in Nederland werden minder auto's verkocht.

De Franse autoproducent PSA (Peugeot en Citroën) maakte gisteren bekend dat de afzet in Frankrijk vorig jaar met 33 duizend auto's is gedaald. De totale verkoop zakte met 3,2 procent naar ongeveer twee miljoen auto's.

Peugeot Nederland verkocht in 1992 33.628 auto's, een daling van 6,3 procent ten opzichte van 1991. Peugeot schrijft de daling toe aan het afnemende vertrouwen in de economie. In Europa stegen de verkopen van PSA met 45 duizend auto's maar experts verwachten dat het in de huidige economische situatie onmogelijk is om dit jaar tot een stijging van de afzet te komen.

In Nederland liepen de verkopen van alle personenauto's in de periode november 1992 tot maart 1993 met veertien procent terug tot 114.327 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Automobielindustrie (RAI). Mercedes is een opvallende daler. Mercedes Nederland verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 1.548 auto's minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

“Zeker 95 procent van de rijders zijn zakenmensen”, aldus woordvoerder R. Klinkert van Mercedes Nederland in Utrecht. “Veel bedrijven rijden wat langer door en stellen nieuwe aankopen uit. Of ze hebben eind vorig jaar nog snel een nieuwe auto aangeschaft.”

Voor 1993 is de verwachting somber. De RAI schat dat de verkopen in Nederland verder zullen dalen tot ruim 450.000 auto's, 40.000 minder dan in 1992.

Ook in 1982 en 1983 liepen de autoverkopen terug door de slechte economische situatie. Toen het economische klimaat wat beter werd steeg het verkoopcijfer in 1986 onmmiddelijk naar 560 duizend tegenover de 420.000 op het dieptepunt in 1982. Ook dit keer speculeert de autobrache op het gebruikelijke ”inhaaleffect' dat zich voordoet als de economie weer aantrekt.

Wel is de Nederlandse handel in tweedehands auto's sterk toegenomen. In 1991 werden nog 1.048.541 gebruikte auto's verkocht. Vorig jaar waren dat er al 1.117.079. De Belangenvereniging voor Autodealers (BOVAG) verwacht voor dit jaar een lichte stijging van de verkoop. “Zolang de economie in het slop blijft zitten, zal de consument eerder een gebruikte auto aanschaffen”, aldus woordvoerder R. Boom van de BOVAG.