"Maastricht' stapje verder in Lagerhuis

LONDEN, 23 APRIL. Een poging van "Euro-sceptische' Britse parlementsleden om ook in Groot-Britannië een referendum over het Verdrag van Maastricht te laten houden is gisteren mislukt.

Het desbetreffende voorstel, dat werd gesteund door zowel leden van de regerende Conservatieve partij als van de Labour-oppositie, werd gisteren in het Lagerhuis met 363 tegen 124 stemmen verworpen. Hiermee lijkt de ratificatie van "Maastricht' in het Britse parlement een stap dichterbij gekomen. Het Lagerhuis zal het defenitieve besluit pas nemen nadat de Denen zich positief over het verdrag hebben uitgesproken in het referendum dat op 18 mei wordt gehouden. Daarna moet het Hogerhuis er nog over debatteren.

Tegelijkertijd is de premier Major gisteren een offensief begonnen om zijn land nauwer te betrekken bij de toekomstige koers van de Europese Gemeenschap. Groot-Brittannië wil de EG wegleiden van federalisme en voeren naar een “Gemeenschap van vrije onafhankelijke leden”, aldus Major in de eerste van een serie van vier redevoeringen. (Reuter)