J. Penders kandidaat bewindsman op Defensie

DEN HAAG, 23 APRIL. Drs. J.J.M. Penders, lid van het Europese parlement, is door het CDA voorgedragen als de belangrijkste kandidaat voor het staatssecretariaat op Defensie. De huidige staatssecretaris, mr. B.J.M. baron Van Voorst tot Voorst, is voorgedragen als gouverneur van Limburg.

Het kabinet zou vanmiddag laat een beslissing nemen over de twee benoemingen. Tot voor kort werd aangenomen dat de defensiespecialist van het CDA in de Tweede Kamer, A. Frinking, de meeste kans maakte als opvolger van Van Voorst.

Enkele weken geleden heeft Penders een gesprek gehad met premier Lubbers over de post op Defensie. Zelf laat hij zich de laatste maanden vaag uit over een funtie bij de Europese commissie in Brussel. In 1981 en in 1989 is zijn naam ook al genoemd als staatssecretaris voor Europese zaken. Vanochtend wilde hij niet ingaan op zijn kandidatuur.

Het CDA meent dat de kandidatuur van Penders meer oplevert voor de toekomst. Een collega van Frinking in de Tweede Kamer zei vanochtend dat Frinking (62) niet meer in aanmerking komt voor een voortzetting van zijn Kamerlidmaatschap. Penders (54) zou door de benoeming gemakkelijker op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 1994 kunnen worden geplaatst. “Het staatssecretariaat op Defensie is een mooi opstapje voor hem”, aldus een CDA-collega in de Kamer. Binnen het CDA wordt de laatste weken met enige vlijt gezocht naar katholieke kandidaten van formaat voor toekomstige functies. Penders wordt ook genoemd als toekomstig partijvoorzitter. De huidige voorzitter van het CDA, W. van Velzen, wil straks naar het Europese parlement.

    • Willebrord Nieuwenhuis