Column

Her

Groenewoud en Rab! Zij geven Willem van Hanegem voetballes. Onder hun leiding kan Van Hanegem gediplomeerd trainer worden.

Is dat lief of is dat niet lief? Mevrouw Groenewoud staat bij de SRV-man te pochen dat het lot van De Kromme in de handen van haar man ligt en mevrouw Rab vertelt aan een vriendin dat haar Jan heel belangrijk is in het voetbalwereldje. Gisteren deed Willem examen en gelukkig kwam Pim Doesburg ook even in beeld. Pim is keeperstrainer bij Feyenoord en in voetbalkringen doen veel grappen de ronde over zijn Schotse zuinigheid. Het enige wat hij in zijn leven ooit heeft weggegeven is een corner. Dus nu gaat hij zien dat een collega een papiertje krijgt. Hij wordt al kortademig bij het idee.

Gisteravond was er bij Barend en Van Dorp de zoveelste reportage over deze zielige klucht en ik keek er zeer lamlendig naar.

Ik kreeg vooral de slappe lach toen ik Groenewoud publiciteitsgeil een telefoongesprek zag onderbreken. Hij kreeg een spontane zaadlozing. Ik ben op de televisie!!

In gedachten zag ik de uitreiking van het belangrijke vodje.

“We geven u het diploma meneer Van Hanegem, maar willen u toch nog wijzen op een paar zwakke punten. U moet nog iets meer aandacht besteden aan de activiteit van uw spelers aan de niet-balzijde en.........”.

Willem dwaalt met een lamaarlullenblik af en draait een klein filmpje van vrouw en kinderen in zijn hoofd.

Uiteindelijk heeft Johan Cruijff zijn diploma ooit zo gekregen, maar eigenlijk had ook hij naar de cursus gemoeten.

Ziet u het voor u?

Johan komt binnen, gaat zitten, opent zijn naar nieuw ruikende schooltas, pakt een vers schrift met harde kaft en lijntjes en zet vast de datum op de eerste bladzijde.

“Wat gaan wij vandaag doen?”, vraagt Ron. Johan kan bijna niet wachten op het antwoord. Hij knijpt zijn ogen samen, tongetje hangt uit zijn mondhoek en verkrampt probeert hij de wijsheden van Ron en Jan aan het hagelwitte papier toe te vertrouwen. Het is maar goed dat JC het papiertje gekregen heeft. Toen hij de eerste keer in Barcelona kwam heeft hij namelijk de taxichauffeur de weg naar Nou Camp uitgelegd. Als hij in Zeist de cursus had gedaan en ook nog had afgemaakt zat het superduo Rab en Groenewoud nu oude Engelse opstellingen te borduren in Zon en Schild.

Als je Ron Groenewoud bent en je denkt tijdens een stevige stoelgang eens rustig na over je eenmalige bestaan hier op aarde, vind je dan op een gegeven moment dat je het goed gedaan hebt omdat je Van Hanegem aan een diploma hebt geholpen? Of weet je gewoon dat je jezelf van de straat houdt met lucht? Durf je aan het komende kerstdiner tegen je kinderen te beginnen over het landskampioenschap van Feyenoord? Heeft hij het lef om na een klein glaasje te suggereren dat het ook een beetje zijn verdienste is? Hij heeft Willem uiteindelijk aan het felbegeerde diploma geholpen! Zullen de Bergertjes, de Verbeekjes en de Rekertjes nou echt denken dat dat papiertje enige waarde heeft? Staan die Rab en Groenewoud zich nou nooit eens voor de spiegel te schamen en huilen ze nou nooit: "ik ben volkomen mislukt' door het stille huis. Of hebben ze gewoon telefoon in de auto onder het motto: ik moet altijd bereikbaar zijn.

In mijn achtertuin bloeit de Japanse Kers als nooit tevoren. Zonder diploma.

De stucadoor maakt de kamer van onze jongste dochter prachtig en ik vraag hem van wie hij dit vak geleerd heeft?

"Van mezelf', antwoordt hij in schitterend Amsterdams.

Als dat maar goed komt met die kamer.

Vannacht in mijn droom kwam na een heerlijke voorstelling Seth Gaaikema mijn kleedkamer binnen met de woorden "alleen de woordspeling nog'. Voor de rest was het wat hem betreft goed.

Door een kier van de deur zag ik een bedenkelijk kijkende Spijkerman.

Dus toch weer een her.