Gonzales: Spanje na verkiezingen instabiel

MADRID, 23 APRIL. Premier Gonzalez denkt dat Spanje na de komende verkiezingen een periode van onzekerheid tegemoet gaat met een instabiele regering. Nieuwe verkiezingen in 1994 acht hij dan ook niet uitgesloten.

De Spaanse regeringsleider zei dit gisteren tijdens een persconferentie te Wenen, waar hij met kanselier Vranitzky de Oostenrijkse toetreding tot de EG besprak. Gonzalez ontkende dat Spanje uitbreiding van de EG zal tegenhouden zolang Groot-Britannië en Denemarken het verdrag van Maastricht niet hebben getekend, zoals de staatssecretaris voor Europese zaken, Carlos Westendorp, vorige maand suggereerde. Wel zei Gonzalez dat Spanje vermoedelijk pas in oktober of november als laatste het verdrag voor de Europese Economische Ruimte (EER) - het "voorportaal' van de Gemeenschap - zal ratificeren. De afspraak om dit voor 1 juli te doen kan Spanje niet nakomen, nu het parlement in verband met de vervroegde verkiezingen is ontbonden.

Gonzalez zei in een verrassend openhartige gedachtenwisseling met de aanwezige journalisten dat hij een “zwakke regering” verwachte na de stembusuitslag van 6 juni aanstaande. Hij gaf toe dat een nieuwe absolute meerderheid voor zijn socialistische partij eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort en weet dat aan eigen falen. “Wij hebben meer fouten gemaakt dan rechts successen heeft behaald,” aldus de premier, die een "grote coalitie' met de Partido Popular uitgesloten noemde “omdat er geen klimaat van begrip is tussen onze partijen.” Volgens Gonzalez zou het aan de macht komen van de PP bovendien “een te grote wijziging betekenen in de koers die de historie van ons land de laatste jaren heeft ingeslagen.”

Dat hij ooit een goede verstandhouding zou kunnen bereiken met Julio Anguita, de communistenleider die optreedt als lijsttrekker van Verenigd Links, noemde Gonzalez “praktisch onmogelijk”. “Ik zou mezelf dan ingrijpend moeten veranderen, want hij verandert zeker niet.” Binnen Verenigd Links, dat volgens de opiniepeilingen een forse winst zal boeken, wordt op dit moment een hevige strijd uitgevochten tussen orthodoxe communisten en vrijzinnige socialisten, die een toekomstige samenwerking met de partij van Gonzalez niet willen uitsluiten. De belangrijkste vertegenwoordigers van de laatste groep, onder wie Nicholas Sartorius en Pablo Castellano, trokken zich gisteren terug als kandidaten voor het nieuwe parlement nadat ze door hun afdeling niet op een verkiesbare plaats waren gezet.

In het vormen van een coalitie met Catalaanse en Baskische nationalisten zei Gonzalez echter ook niet veel te zien. “Een nationalistische partij zal in ruil voor deelname aan de regering gunsten willen ontvangen ten behoeve van de eigen streek. Een minister van industriebeleid kan echter niet in de eerste plaats minister de belangen van zijn eigen regio dienen en daarna pas die van het hele land.”

De premier leek in Wenen te suggereren dat hij na 6 juni een minderheidsregering zal vormen, die geen lang leven beschoren zal zijn. “Zwakke regeringen zijn nooit goed en al helemaal niet in een tijd van internationale onzekerheid,” aldus Gonzalez.