Filmfestival Cannes: 23 films in competitie

AMSTERDAM, 23 APRIL. Naast de buiten mededinging voor het filmfestival van Cannes geselecteerde Nederlandse (co)produkties The Baby of Macon van Peter Greenaway en El acto en cuestion van Alejandro Agresti, is een korte Nederlandse animatiefilm geaccepteerd voor de competitie om de Gouden Palm voor de beste korte film. De vier jaargetijden van Maarten Koopman duurt anderhalve minuut en werd vorig jaar vertoond tijdens de Nederlandse Filmdagen.

Het competitieprogramma van het 46ste Internationale Filmfestival van Cannes (13 tot en met 24 mei) bevat drie en twintig lange speelfilms. Drie werden geregisseerd door eerdere Gouden-Palmwinaars: Fiorile van Paolo en Vittorio Taviani, Faraway, So Close van Wim Wenders en King of the Hill van Steven Soderbergh. In laatstgenoemde film speelt Jeroen Krabbé een van de sleutelrollen.

Andere papieren favorieten zijn The Piano van de Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion, Farewell to My Concubine van de Chinees Chen Kaige, The Puppet Master van de Taiwanees Hou Hsiao-hsien en de openingsfilm Ma saison preferée van André Téchiné met Catherine Deneuve.

De jury onder voorzitterschap van Louis Malle zal zich ook buigen over nieuwe films van de Amerikaan Joel Schumacher (het controversiële Falling Down), de Britten Ken Loach (Raining Stones), Mike Leigh (Naked) en Kenneth Branagh (de Shakespeare-verfilming Much Ado About Nothing), de Fransman Alain Cavalier (Libera me) en Abel Ferrara's remake van Body Snatchers.

Buiten mededinging worden ook de nieuwe films van Akira Kurosawa en Jean-Luc Godard vertoond. De Quinzaine des Réalisateurs wordt naar verwachting geopend met een al door de BBC uitgezonden televisiefilm van Stephen Frears.