FC Antwerp haalt finale van Europa Cup 2 op karakter

ROTTERDAM, 23 APRIL. FC Antwerp toonde gisteravond voor 18.000 toeschouwers thuis in De Boschuil over een grote dosis karakter te beschikken. Ondanks een bijna hopeloze achterstand (0-1 in de eerste wedstrijd en 0-1 na tien minuten in de return) plaatste het team van coach Walter Meeuws zich door een zege van 3-1 op Spartak Moskou voor de finale van de Europa Cup 2.

Spartak Moskou, dat in de kwartfinales Feyenoord uitschakelde, begon sterk. Al in de tiende minuut gaf Radsjenko de Russen koppend de leiding. De Belgen lieten zich niet uit het veld slaan en zagen hun doorzetten beloond met een fraaie treffer van Czerniatynski acht minuten voor rust (1-1). In de tweede helft was FC Antwerp een stuk slagvaardiger dan Spartak, dat zich nog altijd in de finale waande nadat Jakovljevic de thuisclub in de 66ste minuut de leiding gaf. Twaalf minuten voor het einde werd de Russische droom ruw verstoord. Na een overtreding tegen Czerniatynski binnen het strafschopgebied mocht Lehnhoff van scheidsrechter Montero van elf meter scoren: 3-1.

In de finale ontmoet FC Antwerp AC Parma, dat zich gisteravond ondanks een nederlaag (0-1) op eigen veld tegen Atletico Madrid voor de eindstrijd plaatste. De Italiaanse club had dat te danken aan de overwinning met 2-1 in Madrid. De finale wordt op 12 mei in het Wembley-Stadion gespeeld.

In de finale van de UEFA-Cup krijgt Borussia Dortmund, dat Auxerre uitschakelde, de gewenste tegenstander: Juventus. De Italiaanse club won gisteren ook het tweede duel in de halve eindstrijd tegen Paris St. Germain. Na de 2-1 in eigen huis werd het nu 1-0. Roberto Baggio maakte het doelpunt in de zevenenzeventigste minuut. De steraanvaller stond op het juiste moment op de juiste plaats. Hij veranderde de bal na een schot van Vialli van richting en maakte daarmee doelman Lama kansloos. Even daarvoor zorgde scheidsrechter Uilenberg voor grote beroering in de Franse gelederen door geen strafschop te geven. Paris SG claimde die omdat Carrera Weah omver duwde.

De eerste finalewedstrijd wordt 5 mei in Dortmund gespeeld, de return wordt veertien dagen later in Turijn afgewerkt. (ANP)