Extremisten ter dood veroordeeld in Egypte

KAIRO, 23 APRIL. Een Egyptische militaire rechtbank heeft gisteren zeven moslim-extremisten ter dood veroordeeld wegens een aanval op buitenlandse toeristen en pogingen de regering ten val te brengen. Hun advocaten waarschuwden voor verder geweld als de doodvonnissen ten uitvoer worden gelegd.

Van de in totaal 49 verdachten, die met korans zwaaiden en anti-regeringsleuzen schreeuwden, werden er 25 veroordeeld tot gevangenisstraffen, van twee jaar tot levenslang. Zeventien werden vrijgesproken. Bij de bewuste aanval op een toeristenbus op 12 november werden zes Duitse toeristen licht gewond.

Het buitenlands toerisme vormt Egyptes belangrijkste bron van inkomsten en de aanvallen door moslim-extremisten op toeristen, waardoor hun aantal met ongeveer 50 procent is gedaald, vormen dan ook een ernstig probleem voor de regering. Als tegenmaatregel heeft deze de berechting van de daders versneld door hen voor militaire tribunalen te brengen: dergelijke processen zouden voor een gewone rechtbank jaren duren, maar het gisteren afgesloten proces vergde in totaal 44 dagen.

“Deze processen zijn nietig, illegaal, ongrondwettig, ongeldig en ongefundeerd”, zei gisteren een van de advocaten, Abdel-Halim Mandour, op een persconferentie in Kairo. Hij onderstreepte dat eventuele executies “slechte consequenties voor Egypte zullen hebben omdat ze mensen tot geweld zullen aanzetten. We hopen dat president Mubarak niet de verantwoordelijkheid zal aanvaarden voor het vergieten van islamitisch bloed”. Alleen Mubarak kan nog gratie verlenen.

In Egypte zijn, in tegenstelling tot Algerije dat met een min of meer vergelijkbaar probleem kampt, nog geen moslim-extremisten ter dood gebracht. In december werden door een andere militaire rechtbank acht fundamentalisten ter dood veroordeeld, van wie er echter zes voortvluchtig zijn.

Egyptes nieuwe minister van binnenlandse zaken, generaal Hassan el-Alfy, heeft gisteren beloofd politie-excessen in de strijd tegen moslim-extremisten aan te pakken. De benoeming van El-Alfy, die als niet-corrupt bekend staat, werd zondag door de extremistische Islamitische Groep verwelkomd. Niettemin pleegde deze twee dagen later een aanslag op de minister van informatie, die daarbij licht werd gewond. (Reuter, AP)