Den Bosch-Den Helder eindigt in chaos

DEN BOSCH, 23 APRIL. Een jaar geleden, toen de landstitel op het spel stond, moest de basketbalwedstrijd tussen Den Bosch en Den Helder onderbroken worden omdat fans van de Bosschenaren een stoel op de speelvloer hadden gegooid en verder spelen onmogelijk maakten. In december van het vorig jaar waren er opnieuw problemen in de Maaspoort met het publiek, ditmaal in de competitiewedstrijd tegen Weert. Den Bosch kreeg toen een voorwaardelijke schorsing, een wedstrijd zonder publiek.

Gisteravond, in de beslissende wedstrijd in de halve finale van de play-offs om het Nederlands kampioenschap, was een klein groepje zich supporters van de thuisclub noemende herrieschoppers er opnieuw oorzaak van dat het uiterst spannende duel bij een stand van 65-64 voor Den Bosch moest worden gestaakt. Met nog negen seconden op de klok.

Iedereen had gisteravond in sporthal De Maaspoort in Den Bosch zijn eigen verhaal te vertellen over wat er die luttele seconden voor het einde van de basketbalwedstrijd tussen Den Bosch en Den Helder was gebeurd. Over een ding, het belang van de wedstrijd, bestonden geen meningsverschillen: de winnaar zou immers verzekerd zijn van plaatsing voor de finale van het nationale kampioenschap en kunnen rekenen op extra recette-inkomsten.

Niet onbelangrijk voor met name de spelers van Den Bosch, omdat de clubkas leeg is en hun salaris voor deze maand enkel uit die inkomsten kan worden betaald. Over al het andere verschilden de opvattingen, ook waar het de waarde betreft van de stand die op het scorebord stond: 65-64 voor Den Bosch.

Of die stand ook als einduitslag in de boeken wordt genoteerd, hangt af van de verhalen die zes "onafhankelijke deskundigen' (de twee scheidsrechters, wedstrijdcommissaris Piet Leeghwater en drie waarnemers) en de beide clubs vandaag naar de Technische Geschillen Commissie van de basketbalbond faxen. In de fax moeten zij hun visie geven op wat zich in de slotfase van de wedstrijd heeft afgespeeld.

Gisteravond leek het lang goed te gaan. Tot vlak voor het einde, toen Den Helder voor het eerst en op een cruciaal moment een voorsprong nam: 63-64. Op de klok stonden toen nog dertien seconden. Dertien seconden zuivere speeltijd waarin de thuisploeg moest scoren om uitschakeling voor de landstitel te voorkomen. Den Bosch hervatte het spel, maar de klok liep niet mee en bleef hier, vijf tellen staan op dertien. Toen het spel zich had verplaatst naar de basket van Den Helder, begon de klok weer te lopen en drie seconden later gleed de bal door het net en stond de Maaspoort op zijn kop.

Met nog tien seconden te gaan leek de wedstrijd beslist, maar vier tellen later scoorde Den Helder. Coach Ton Boot en zijn assistenten bestormden uitgelaten de speelvloer, terwijl enkele meters verder iedereen op de bank van Den Bosch de handen machteloos voor de ogen sloeg. Aanhangers van de thuisploeg bestormden eveneens de vloer en deelden uit frustratie over het scoreverloop links en rechts klappen uit aan spelers van Den Helder.

Wat iedereen was ontgaan in de heksenketel, was dat de scheidsrechter op negen seconden voor het einde en voor de score van Den Helder had gefloten voor een overtreding. Toen dat alsnog duidelijk werd en de klok werd teruggezet naar negen seconden en Den Bosch weer een punt voorsprong had, moest de Noordhollandse ploeg onder politiebegeleiding de kleedkamer opzoeken om aan de intimidaties van een groepje Bossche fans te ontkomen.

“Er wordt ons een oor aangenaaid”, wist een supporter op leeftijd van Den Helder over de in zijn ogen onterechte beslissing van de scheidsrechter. “Smoel houwe ouwe”, was de repliek van een jeugdige Bosschenaar.

De landskampioen keerde niet terug in de zaal. “Wij waren ons leven niet veilig,” luidde het verhaal van Boot, die geen goed woord over had voor de organisatie rond de wedstrijd en zich afvroeg “waarom dit soort dingen zich kunnen blijven herhalen en blijkbaar getolereerd worden. Enkelen van mijn spelers hebben klappen opgelopen en waren psychisch niet meer in staat om verder te spelen. Zij stonden te trillen op hun benen.”

De wedstrijdcommissaris, Piet Leeghwater, had een ander verhaal. Hij meende, “gezien de politieversterking in de hal”, dat niets hervatting van de wedstrijd in de weg had gestaan. Van de door Boot geuite kritiek op de tijdwaarneming wilde Leeghwater evenmin weten: “Tja zoiets is vervelend maar kan gebeuren. Spelregeltechnisch is daar niets aan te doen.”

Voor Leeghwater staan de zaken “er niet al te moeilijk voor. Wie niet speelt verliest. De technische commissie moet zich er maar over buigen.”

De trainer van Den Bosch, Cor van Esch, vindt het “belachelijk als deze wedstrijd achter groene tafels wordt beslist”. Van Esch is voor overspelen, een mogelijkheid die door Peter Notten, directeur van de NBB, als “zinloos” werd bestempeld.

De technische commissie van de bond zal vandaag nog een winnaar aanwijzen, omdat morgen al de eerste wedstrijd van de best of seven tegen Weert, dat gisteravond verrassend in Amsterdam van Canadians won met 77-72, om het landskampioenschap op het programma staat.

Vanochtend heeft Piet Meijer, behartiger van de sportieve en commerciële belangen van Den Helder, laten weten dat zijn club geen genoegen neemt met iedere uitspraak van de TGC die Den Bosch “er door doet komen”. Gebeurt dat toch, dan zal Den Helder een kort geding aanspannen om zijn gelijk te halen. De bond gaat ervan uit dat morgenavond in ieder geval de eerste wedstijd in de play-offs om het nationale kampioenschap wordt gespeeld. Ze kon vanochtend nog niet zeggen of Den Bosch of Den Helder de tegenstander wordt van Weert.