Beleggers nemen even afscheid van aandelen Damrak

AMSTERDAM, 23 APRIL. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen licht gedaald onder druk van beleggers die na de aanhoudende koersstijgingen van de laatste weken hun aandelen met winst verkochten.

AMSTERDAM De aankondiging van het kabinet-Lubbers gisteren om de overheidsuitgaven fors te snoeien en de niet al te florissante staat van Nederlandse economie hebben beleggers er toe gebracht even afscheid te nemen van de aandelen, die zij de laatste tijd zo gretig hebben gekocht. Volgens handelaren is het een correctie op een markt, waarop te veel is gekocht in het licht van de economische ontwikkelingen op de korte termijn. Daarnaast klonken de daling op de Londense beurs en een zwak optreden van de beurs in New York door in Amsterdam. Ook zorgde de lagere dollar voor extra koersdruk.

De EOE-index daalde vanmorgen een kleine twee punten en kwam op 323,14 punten. Dit kwam Unilever, Koninklijke Olie, Akzo en DSM op verliezen van meer dan een gulden te staan. De conjunctuurgevoelige chemiewaarden zaten in de verdrukking. DSM zakte 1,30 gulden naar 85,40 gulden en Akzo 1,20 naar 154,50 gulden. Unilever verloor 1,50 op 207 gulden en Koninklijke Olie werd 1,20 lager geprijsd op 161,10 gulden. Heineken verloor maar liefst 1,90 gulden, maar dat had te maken met het dividend van 2 gulden dat werd uitbetaald.

Elders bleven de verliezen wat kleiner, zo tussen twee kwartjes en de gulden. Rond een halve gulden werd ingeleverd door Ahold op 94 gulden, Aegon op 63,80 gulden, Amev op 68,70 gulden, CSM op 60,90 gulden, Hoogovens op 33 gulden, Hunter douglas op 50,30 gulden, KLM op 28,90 gulden, Philips op 24,90 gulden en Wolters Kluwer op 93 gulden.

Tot de weinige uitzonderingen behoorde Fokker, die 0,30 gulden klom naar 16 gulden, en Elsevier met eenzelfde vooruitgang op 132,50 gulden. Ook lokaal kwamen enkele winsten voor, maar die bleven meest onder de gulden. De medicijnencoöperatie OPG was 2 gulden lager op 39 gulden op grond van de plannen van de regering om de marges van de groothandels aan een wettelijk maximum te binden. ACF, die in dezelfde branche werkt, moest 1,40 gulden afstaan op 40,80 gulden.

De kapitaalmarkt liet zich gisteren verrassen door de onverwachte discontoverlaging door de Bundesbank tot 7,25 procent. Aanvankelijk was hooguit een verlaging van de lombard-rente verwacht. De reacties op de geldmarkt waren gisteren hevig, onder meer door een foutief bericht dat de rente in Duitsland onveranderd was gebleven. Onduidelijkheid bestond over de vraag in welk tempo de Bundesbank in de komende periode de beleningstarieven omlaag zal brengen. Vanmorgen stond de Spaanse peseta op de valutamarkten onder druk. Geruchten over een komende devaluatie van de Spaanse munt, of zelfs het laten zweven van de peseta staken de kop op. De munt viel tegenover de D-mark naar de bodemkoers binnen het Europese Monetaire Stelsel. De obligatiekoersen in guldens en D-mark bleven vrijwel onveranderd.

De Amerikaanse dollar heeft slechts kort kunnen profiteren van de renteverlaging in Duitsland van gisteren. Op de wisselmarkt in Amsterdam was de koers vanmorgen om 10.00 uur teruggezakt naar 1,7925 gulden, ruim een cent minder dan de slotkoers van 1,8060 van de voorgaande dag.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag lager gesloten na een grillig koersverloop. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste industriële aandelen daalde met 10,29 punten tot 3.429,15.

De Dow Jones-index opende vijftien punten lager onder invloed van koersverliezen op de obligatiemarkt. Toen de obligaties zich herstelden en er aankopen via computerprogramma's kwamen op basis van index-arbitrage, schoot het koersgemiddelde omhoog naar een maximale winst van 31 punten. Die ging later weer verloren doordat de computers verkoopsignalen gingen geven. De discontoverlaging in Duitsland had weinig invloed, evenals de meeste bedrijfsresultaten. Caterpillar was een uitzondering. Het fonds boekte een forse koerswinst door mooie kwartaalcijfers.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen hoger na vijf dagen met koersverliezen. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 112,84 punten tot 19.704,15, een winst van 0,6 procent. Tegenover de Japanse yen wist de dollar een bescheiden koerswinst te boeken. Bij het slot van de handel in Tokio werd 110,40 yen genoteerd tegen 110,20 yen op donderdag. In de loop van donderdag werd een nieuw na-oorlogs dieptepunt bereikt van 109,50 yen. De opleving van de dollar tegenover de yen was het gevolg van opmerkingen van de Amerikaanse handelsminister Ron Brown over de yen en een interventie van de centrale bank van Japan.