Apeldoorn krijgt theater van golfkarton

APELDOORN, 23 APRIL. Gewoonlijk maken ze bij kartonfabriek Smurfit Lona Verpakking bv in Apeldoorn dozen voor kippevlees, bananen en schoenen. In juni gaan ze voor de aardigheid een doos bouwen waarin toneelstukken gespeeld kunnen worden: een heus theater van karton. Het wordt niet zomaar een doos. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect Hans Ruijssenaars, die ook verantwoordelijk is voor het nieuwe Apeldoornse stadhuis.

Apeldoorn viert het 1200-jarig bestaan en het leek de feestcommissie leuk om "iets' te doen met het feit dat de gemeente vanouds een "papierstad' is met veel papierfabrieken. “Iemand opperde het idee, iedereen zei dat het onmogelijk was en daarom zijn we eraan begonnen”, zegt J. van der Vorst, een van de initiatiefnemers. Ruijssenaars stapte graag in het projekt en zette zich met de technici van Smurfit Lona aan de tekentafel. Het werd een "klein intiem theatertje' van golfkarton, met zitplaatsen voor 100 mensen: 12 meter breed, 20 meter lang en 6 meter hoog. De "bouwstenen' worden gevormd door 330 kartonnen driehoeken, die met een ingenieus systeem aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ze vormen op elkaar gestapeld een zelfdragende boogconstructie. Er wordt zo'n 17.500 vierkante meter karton in het theater verwerkt.

In het zeven-laags karton is watervaste lijm verwerkt, dus bang voor een buitje zijn ze in Apeldoorn niet. Het moet natuurlijk niet onophoudelijk gaan regenen, dan wordt het golfkarton wel slap. Daarom gaat er voor de zekerheid toch maar een tentdoek over het theater.

Was het van massief karton gemaakt dan was zelfs dat niet nodig geweest, denkt P. van Roon, hoofd produktontwikkeling bij de kartonfabrikant. “Per slot van rekening gebruiken de mensen in de derde wereld onze dozen als dakbedekking voor hun hutten. Ze maken er zelfs schoenzolen van.”

Ook de brandweer had geen problemen met het ontwerp. Het karton wordt in een bad met brandvertragende chemicaliën gedompeld. “En we hebben voldoende uitgangen”, aldus Van der Vorst. Roken tijdens de voorstellingen wordt toch maar verboden.

Bezoekers van het karton-theater gaan vijf gulden voor een zitplaats betalen. Maar dan hebben ze wel de beschikking over een collectors item dat ze na de voorstelling mee naar huis mogen nemen: een andere architect, R. Uytenhaak heeft voor de gelegenheid geheel in stijl een kartonnen vouwstoel ontworpen.

Niet bekend