VN zullen Srebrenica met geweld verdedigen

ZAGREB, BRUSSEL, 22 APRIL. De vredestroepen van de Verenigde Naties zullen geweld gebruiken om de gedemilitariseerde stad Srebrenica te verdedigen als deze wordt aangevallen. Dat heeft VN-commandant Lars-Eric Wahlgren vandaag gezegd.

“De opdracht is dat ze deze gedemilitariseerde zone als vredehandhavers verdedigen”, aldus Wahlgren. “Dit betekent dat als iemand de stad met geweld wil binnenkomen ze geweld zullen gebruiken uit zelfverdediging.”

Intussen hebben de Serviërs de moslims ervan beschuldigd het akkoord om Srebrenica te demilitariseren te schenden. Volgens generaal Manojlo Milovanovic, chef-staf van het het Bosnisch-Servische leger, hebben moslims in Srebrenica maar weinig wapens afgedragen onder de staakt-het-vuren-overeenkomst ondanks verzekeringen van de VN dat dit wel was gebeurd.

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren een missie naar Bosnië gestuurd om de toestand in Srebenica te onderzoeken.

In het midden van Bosnië zijn ondanks een plaatselijk bestand de gevechten niet gestaakt. Volgens het door moslims gecontroleerde station radio-Sarajevo hebben Kroatische troepen de stad Vares, 35 kilometer ten noorden van Sarajevo, in handen. Ook beschuldigde het radiostation Kroatische troepen ervan moslim-posities rond Kiseljak, op 30 kilometer ten westen van de Bosnische hoofdstad met granaten onder vuur te nemen.

De Verenigde Naties hebben de botsingen tussen moslims en Kroaten in Bosnië veroordeeld. “Helaas heeft dit initiatief (tot een staakt-het-vuren) tot nu toe niet geresulteerd in een vermindering van de spanning”, zo sprak de VN-Veiligheidsraad zich in een verklaring uit.

De Verenigde Naties zouden luchtaanvallen op Servische troepen in Bosnië moeten overwegen. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Wörner, gezegd in een vraaggesprek met de Britse krant The Independent.

Na een bezoek van VN-secretaris-generaal Boutros Ghali aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zei Wörner vanmorgen dat de internationale gemeenschap de agressors in het voormalige Joegoslavië moet laten weten dat ze “de prijs zullen betalen” voor hun agressie. (Reuter/AFP)