Topman Fiat door justitie gehoord

ROME, 22 APRIL. In een eerste stap naar samenwerking van Fiat met de justitie in de corruptiezaken heeft de managing director van de Fiat-groep, Cesare Romiti, gistermiddag drie uur lang gesproken met de Milanese officieren van justitie die de smeergeldonderzoeken leiden.

Romiti kwam niet als verdachte, maar als “persoon op de hoogte van de feiten”, aldus een verklaring van het openbaar ministerie. Er zijn geen mededelingen gedaan over de inhoud van het gesprek. Uit het feit dat er geen advocaten bij waren, wordt opgemaakt dat Romiti niet over specifieke smeergeldgevallen heeft verteld, maar een algemeen beeld heeft geschetst.

Dat sluit waarschijnlijk aan bij de opmerkingen zaterdag van Gianni Agnelli, president van Fiat: in enkele marginale gevallen hebben Fiat-bedrijven betaald, omdat dat de regel was als je zaken wilden doen met de publieke sector, maar de Fiat-groep werkt voornamelijk in de particuliere sector en heeft zijn kracht niet te danken aan "gekochte' contracten met de overheid.

Advocaten van Fiat, het grootste particuliere bedrijf van Italië, hebben vorige week contact gezocht met de Milanese justitie om nieuwe arrestatiebevelen tegen topmanagers van de groep te vermijden. Vier Fiat-managers tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, blijven voorlopig in het buitenland om te voorkomen dat ze gevangen worden gezet. Eerdere Fiat-arrestanten zijn vastgehouden totdat ze zijn gaan praten.

Deze opstelling betekent een breuk met het eerdere beleid van de groep. Aanvankelijk zeiden Fiat-woordvoerders dat eventuele steekpenningen onder de autonome beleidsruimte vielen van afzonderlijke bedrijven. Het hoofdkantoor in Turijn zou er niets van hebben geweten.

De Italiaanse pers speculeert er nu op dat Fiat is ingegaan op de eis van de Milanese justitie een lijst te geven van alle steekpenningen die zijn betaald. Onthulling hiervan zou als minder schadelijk worden gezien voor het imago van Fiat dan aanhoudende berichten over nieuwe arrestaties.

Mogelijk brengt de medewerking van Fiat het justitiële onderzoek in een stroomversnelling en komen er nieuwe episodes aan het licht. Volgens de commerciële tv-zender Canale 5 heeft Romiti algemene informatie gegeven over enkele miljoenen guldens aan smeergeld dat door de Fiat-bedrijven Telettra en Fiat Engineering zou zijn betaald aan politieke partijen.

Van sommige kanten wordt de Milanese justitie ervan beschuldigd Fiat een voorkeursbehandeling te geven. De Romeinse ondernemer Giuseppe Ciarrapico, voorzitter van de voetbalclub AS Roma, wil een formeel onderzoek naar een vermeend akkoord tussen Fiat en de justitie om de topmanagers uit de cel te houden. Ciarrapico zit in Rome gevangen op verdenking van financiële fraude en corruptie.

    • Marc Leijendekker